Obama: Proganja me haos u Siriji

Napad je izveden tokom svečanog otvaranja policijske stanice u tom mjestu u provinciji Dera, gdje je 2011. godine počela pobuna protiv vlasti predsjednika Sirije Bašara al Asada
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2016. 17:45h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da ga četiri mjeseca pred kraj mandata "proganja haos u Siriji", ali je odbio kritike na svoj račun ocenjujući da ne posjeduje "zadovoljavajuće rešenje" krize u toj zemlji.

"Situacija u Siriji me stalno proganja", rekao je Obama u intervjuu za list Veniti fer i dodao da su ga stotine hiljada mrtvih u Siriji i milioni izbjeglica naveli da se zapita da li je nešto mogao drugačije da uradi tokom proteklih pet i šest godina, koliko traje rat u toj zemlji.

Obama je ponovo odbacio kritike da nije "dovoljno dobro" reagovao navodeći da više voli da razmotri razne opcije i donese odluke u skladu sa informacijama koje posjeduje.

"Međutim, ponekad se pitam da li sam negdje mogao da nađem drugačija rešenja", rekao je američki predsjednik.

Obama je boravio tri dana u Njujorku, na generalnoj debati 71. zasijedanja Generalne skuštine UN, i govorio je o izbjeglicama ali se nije mnogo izjašnjavao samom sirijskom konfliktu.

Taj zadatak je prepustio američkog državnom sekretaru Džonu Keriju, ocijenila je agencija Frans pres.

Ubijeno 12 ljudi, među stradalima i ministar u opozicionoj vladi

Najmanje 12 ljudi, uključujući "ministra" vlade sirijske opozicije, poginulo je danas u napadu automobilom-bombom na jugu Sirije, saopštila je opozicija.

"Najmanje 12 osoba, među kojima Jakub al Amar, ministar za lokalnu samoupravu privremene vlade (opozicije), poginulo je, a nekoliko desetina ljudi je ranjeno eksplozijom automobila-bombe u mjestu Inhel", izjavio je Frans presu portparol te vlade Čadi al Džundi.

Napad je izveden tokom svečanog otvaranja policijske stanice u tom mjestu u provinciji Dera, gdje je 2011. godine počela pobuna protiv vlasti predsjednika Sirije Bašara al Asada.

Privremena vlada, formirana novembra 2013. godine upravlja zonama u rukama pobunjenika.

Danford: Nije dobra ideja da s Rusima dijelimo obavještajne podatke

Načelnik Generalštaba američke vojske Džozef Danford izjavio je danas da nije dobra ideja da vojska SAD dijeli s Rusijom obavještajne podatke o Siriji.

Danford i ministar odbrane SAD, Eš Karter danas svjedoče pred Senatskim odborom za oružane službe.

Dogovor o primirju u Siriji koji su SAD i Rusija postigle 9. septembra, predviđa vojnu saradnju dvije zemlje protiv Islamske države i Al Kaide, ako se smanji nasilje i isporučuje humanitarna pomoć u sedam uzastopnih dana.

Pentagon je, međutim, izrazio rezervisanost oko koordinacije vazdušnih napada i razmjene obavještajnih podataka s Rusijom.

Danford je rekao da vojska SAD ne namjerava da s Rusijom ima zajedničku operaciju zamjene podatka.

On je rekao da nema nikakve sumnje da je Rusija odgvorna za napad iz vazduha na humanitarni konvoj u Siriji i dodao da su i ruski i sirijski avioni bili u toj oblasti u vrijeme napada.

Danford je rekao da nije siguran čiji avion je ispustio bombe koje su ubile 20 civila.

Viši američki zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je juče da su SAD, s velikim stepenom izvjesnosti, uvjerene da je napad izveo ruski avion.

Bonus video: