Rusija spremna na produženje primirja u Siriji za još 72 sata

"Mi smo spremni da produžimo režim prekida vatre za još 72 časa", rekao je prvi zamjenik načelnika Glavne uprave Generalštaba
1 komentar(a)
Sirija rat, Foto: Reuters
Sirija rat, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2016. 16:21h

Ruska strana je spremna na produženje primirja u Siriji za još 72 sata, a koje ističe večeras, rekao je danas novinarima visoki ruski vojni zvaničnik Viktor Poznihir.

"Mi smo spremni da produžimo režim prekida vatre za još 72 časa", rekao je prvi zamjenik načelnika Glavne uprave Generalštaba ruske vojske, prenosi Tas s.

"Očekujemo da američka strana preduzme drastične mjere kako bi uticala na oružane jedinice koje kontroliše da bi obezbijedila striktno poštovanje sporazuma od 9. septembra. U suprotnom, situacija bi mogla izmaći kontroli", rekao je Poznihir.

Lavrov Keriju: Ispunite obećanje o sirijskoj opoziciji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas američkog državnog sekretara Džona Kerija da ispuni svoje obećanje i odvoji umjerenu sirijsku opoziciju od Al-Nusra Fronta i drugih terorističkih grupa, saopštilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov i Keri su razgovarali telefonom o primjeni sporazuma o primirju o Siriji, uključujući napore za borbu protiv terorizma i pokretanja mirovnog sporazuma, navodi TAS S pozivajući se na to ministarstvo.

Ruski ministar vanjskih poslova je ponovo pozvao da se objavi "cio paket" sporazuma o Siriji, koji su Rusija i SAD postigle 9. septembra, kao i da taj paket odobri Savjet bezbjednosti UN.

"Fokus je bio na primjeni sporazuma Rusije i SAD od 9. septembra u cilju pokretanja mirovnog procesa u Siriji, poboljšanja humanitarne situacije i organizovanja zajedničkih napora u borbi protiv terorizma", ističu iz ministarstva.

Rojters podsjeća da je Al Nusra Front, koji je povezan sa mrežom Al Kaide, preimenovan u Džabhat Fatah al Šam.

SAD su danas poručile Rusiji da neće formirati planirani komitet u cilju zajedničke borbe protiv islamista u Siriji sve dok ne počne da teče humanitarna pomoć u opkoljeni grad Alep i okolinu, saopštio je Stejt Department.

Tu poruku Keri prenio Lavrovu i naglasio da Vašington očekuje da Moskva iskoristi svoj uticaj na sirijskog predsjednika Bašara al Asada "kako bi se omogućilo da humanitarni konvoji UN stignu u Alep i druga područja gdje su potrebni", saopštio je portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi, prenosi Rojters.

SAD predale Rusiji podatke o lokaciji sirijske opozicije

Službe bezbjednosti SAD i Pentagon prvi put su predale podatke o oblastima djelovanja opozicionih grupa u Siriji, koje su pod kontrolom SAD, rekao je specijalni predstavnik Ministarstva odbrane Rusije u Ženevi, pukovnik Aleksander Zorin.

Prema riječima Zorina, koji je zadužen za pitanja primirja i humanitarne pomoći, podaci ne mogu da pomognu u odvajanju umjerene opozicije od Džabhat al-Nusre, prenio je TAS S.

Zorin je rekao da je ruska strana dobila dokumente tokom susreta s predstavnicima Pentagona i americkih specijalnih službi u Ženevi, navodi Sputnjik.

On je, takođe, istakao da je tokom sastanka sa predstavnicima SAD, Rusija "uporno zahtijevala" informacije, koje su potrebne za podjelu oblasti pod kontrolom opozicije i terorista.

Bonus video: