AP analiza: Šta je potrebno pa da Donald Tramp pobijedi

Da bi pobijedio, Trampu će biti potreban "veliki komad" od oko čak 55 miliona bijelih Amerikanaca koji imaju pravo glasa ali ne glasaju
6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2016. 10:26h

Ako Donald Tramp uspije da pobjedi na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, ključeve Bijele kuće će mu dati bijeli Amerikanci, navodi se danas u komentaru AP o tome šta je potrebno za pobjedu republikanskog predsjedničkog kandidata. Mnogo zavisi od toga da li je Tramp u pravu kad kaže da je njegova kampanja "pokret" i od toga da li taj pokret može da se pokrene i da izađe da glasa, navodi AP. Da bi pobijedio, Trampu će biti potreban "veliki komad" od oko čak 55 miliona bijelih Amerikanaca koji imaju pravo glasa ali ne glasaju. Prema najnovijim anketama predsjednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton ima prednost u odnosu na Trampa, mada se ta prednost smanjuje, na nivou cijele zemlje i u većini neopredjeljenih država u kojima je predsjednik Barak Obama pobijedio dva puta.

Anketari identifikuju "vjerovatne glasače" i grade model toga kako će po njihovom mišljenju izgledati izborno tijelo - koji će biti procenat bjelaca, kao i Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca, koji dio glasača će imati fakultet u odnosu na one sa srednjom školom, koliko će mladih glasati u odnosu na "bejbi bum" generaciju. "Vjerovatni glasači" često su ljudi koji su glasali ranije, tako da ankete uglavnom odražavaju kako je izborno tijelo izgledalo na prethodnim izborima 2012. godine. Tada je Obama iskoristio svoju snagu među mladim glasačima, Afroamerikancima i stanovništvom koje nije bijelo da pobijedi svog republikanskog rivala Mita Romnija za gotovo pet miliona glasova od ukupno 127 miliona glasova i osvojio veliku prednost u elektorskim glasovima. Za pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD potrebno je osvojiti najmanje 270 od 538 elektorskih glasova koje kandidati dobijaju po pojedinačnim državama po principu "pobjednik uzima sve". Ta "Obamina skupina" je grupa koja je najteža za Trampa da osvoji. Te grupe su takođe i fokus Hilari Klinton. Za to postoji jak razlog, pošto su izlazne ankete 2012. pokazale da je za Obamu glasalo samo četiri od 10 bijelih glasača, ali je on ipak osvojio 332 elektorskih glasova prema Romnijevih 206.

Ako izborno tijelo ostane otprilike isto kao 2012. godine Trampu će biti potrebno da osvoji oko dvije trećine glasova belaca, što je znatno više nego 60 odsto koliko je osvojio Mit Romni, i procenat koji ni jedan kandidat nije uspio da dobije od kada je Ronald Regan ubjedljivo pobijedio izbore za drugi mandat 1984. godine. Uz to Tramp ima teškoće da pridobije fakultetski obrazovane bjelce, i ankete ukazuju da je tu slabiji od učinka Mita Romnija. Trampova savjetnica Karen Djorno kaže da se u kampanji bore za svaki glasi ali je i istakla da Tramp privlači "tihu većinu kojoj je dosta svega". I republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, je zastupao stav da je put za predsjedničku pobjedu republikanaca preko nezadovoljnih konzervativaca koji su ostali kod kuće i nisu glasali 2008. i 2012. On je ukazao na 50 miliona protestanata, koji su većinom bijelci. Kruz je bio drugi posle Trampa u unutarstranačkoj trci republikanaca za kandidata za Bijelu kuću.

Bonus video: