SAD platile Iranu 400 miliona dolara za otkup talaca

"Mi smo bili zabrinuti da Iran neće održati riječ o oslobađanju zatvorenika"
91 pregleda 0 komentar(a)
SAD zastava, Foto: Beta/AP
SAD zastava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.08.2016. 07:27h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame objavila je danas da su SAD platile 400 miliona dolara u kešu Iranu, prige par mjeseci, kako bi oslobodili grupu američkih zatvorenika.

Ovo je prvi put da SAD otvoreno govori o tom događaju, koje su kritičari ocjenili kao dogovor o otkupu talaca, prenosi AP.

Američka administracija je priznala početkom avgusta da je u januaru uplatila Iranu 400 miliona dolara u gotovini, u evrima i švajcarskim francima, ali je negirala da je riječ o otkupnini za oslobađanje pet Amerikanaca.

Portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi je izjavio danas da je SAD zadržao gotovinu kao zalog dok Iran ne dozvoli Amerikancima da napuste zemlju.

"Mi smo bili zabrinuti da Iran neće održati riječ o oslobađanju zatvorenika", rekao je Kirbi, pozivajući se na kašnjenja i međusobno nepovjerenje između zemalja koje su prekinule diplomatske odnose prije 36 godina.

Kao rezultat toga, Kirbi je objasnio da SAD "pokušava da zadrži maksimalnu konrtrolu do konačnog oslobađanja taoca", prenosi AP.

"Volstrit džurnal" je ranije naveo da je novac predstavljao prvu ratu dugogodišnjeg spora u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara iz ugovora o kupovini naoružanja, koji je sa SAD zaključio kasnije svrgnuti šah Muhamed Reza Pahlavi.

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame tajno je poslala Teheranu 400 miliona dolara u vrijeme kada su bila oslobođena četvorica zarobljenih Amerikanca u Iranu, objavio je "Volstrit džurnal", pozivajući se na američke i evropske činovnike.

Kada se tačno spustio avion sa novcem u Teheran, evropski i američki izvori ne navode.

U isto vrijeme, prema podacima iranskih izvora bliskih Revolucionarnoj gardi, čim je avion sleteo na prestonički aerodrom Mehrabad, iranske vlasti su pustile četiri američka državljanina.

Poznato je da su oni napustili Iran 17. januara, o čemu je odluka bila donijeta dan ranije.

Bonus video: