TURSKI MINISTAR TVRDI

Tramp radi na izručenju Gulena Turskoj

NBC je prenio u četvrtak kako Trampova administracija traži načine za izručenje Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za uključenost u propali državni udar iz 2016., kako bi "umirili" turskog predsjednika Erdogana
542 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: AP/Jacquelyn Martin
Tramp, Foto: AP/Jacquelyn Martin
Ažurirano: 16.12.2018. 13:25h

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je svom turskom kolegi Erdoganu da Vašington radi na izručenju muslimanskog vjerskog vođu optuženog za organizaciju neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016., rekao je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Tramp je u Argentini rekao Erdoganu da rade na izručenju Gulena i drugih osoba", rekao je Čavušoglu na konferenciji u Dohi misleći na samit G20 u Argentini od 20. novembra do 1. decembra.

Američko ministarstvo pravosuđa u petak je negiralo da je planiran dogovor o izručenju Erdoganovih protivnika, kako bi time uticali na turskog predsjednika da popusti u istrazi o ubistvu saudijskog novinara u Istanbulu.

NBC je prenio u četvrtak kako Trampova administracija traži načine za izručenje Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za uključenost u propali državni udar iz 2016., kako bi "umirili" turskog predsjednika Erdogana.

NBC navodi kako se time htjelo uticati na Erdogana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Portaprolka američkog ministarstva pravosuđa Nikol Navas Oksman je u petak odbacila navode NBC-ja, rekavši da ministarstvo "nije uključeno niti zna za razgovore" povezane s izručenjem Gulena i smrću Kašogija.

Poricanje je neouobičajeno za ministarstvo pravosuđa, koje obično ne komentariše predmete koji se odnose na potencijalna izručenja.

Prema NBC-ju službenici Trampove administracije usmjerili su ministarstvo pravosuđa i FBI da ponovo ispitaju turski zahtjev za Gulenovim izručenjem te su tražili od ministarstva državne bezbjednosti informacije o Gulenovom pravnom statusu.

Službenik iz Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, takođe je odbacio navode NBC-ja u četvrtak, prenosi Hina.

Rekao je "da nije bio uključen u razgovore povezane s izručenjem Fethulaha Gulena i smrću Džamala Kašogija".