Bivši šef CIA: Tramp je ruski agent, ali to još nije shvatio

On je ocjenio da je "Putin tokom kampanje koristio Trampove slabosti i obasipao ga komplimentima, na šta je Tramp reagovao tačno onako kako je Putin očekivao"
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2016. 15:53h

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp je ruski agent, ali to još ni sam nije shvatio, izjavio je danas nekadašnji visoki funkcioner Američke obavještajne službe (CIA) Majkl Morel.

On je u autorskom tekstu u "Njujork tajmsu" (New York Times), objašnjavajući zbog čega će 8. novembra na predsjedničkim izborima dati svoj glas demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, oštro kritikovao Trampa i ocjenio da je on "ne samo nesposoban za predsjedničku funkciju, već i ozbiljna opasnost za američku nacionalnu bezbjednost".

"Rekao bih da je (ruski predsjednik Vladimir) Putin regrutovao Trampa kao agenta Rusije, ali da Tramp to još nije shvatio", naveo je Morel, koji je 33 godine radio u CIA, obavljajući i najviše funkcije.

Morel je podsjetio da je i Putin bivši obavještajni agent, sposoban da otkrije slabosti svojih meta i da ih iskoristi.

On je ocjenio da je "Putin tokom kampanje koristio Trampove slabosti i obasipao ga komplimentima, na šta je Tramp reagovao tačno onako kako je Putin očekivao".

Prema Morelovim rečima, milijarder je nazvao Putina velikim liderom, što je ohrabrilo ruske obaveštajne službe da špijuniraju Klintonovu i dovelo do pojačanog angažovanja SAD u okviru NATO-a, naročito u baltičkim zemljama koje strahuju od ruske agresije.

Morel je optužio Trampa za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti pozivima da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, što, po njegovom mišljenju, pojačava džihadističku propagandu da je rat protiv terorizma zapravo rat protiv islama.

S druge strane, Morel je podržao Klintonovu, navodeći da "veruje u njenu sposobnost da ispuni najvažniju predsjedničku dužnost, odnosno da osigura nacionalnu bezbjednost".

On je podsjetio da je Klintonova svojevremeno bila i jedan od najvećih zagovornika akcije u kojoj je ubijen nekadašnji vođa Al Kaide Osama bin Laden, kao i da se lično uverio u njeno poznavanje situacije, vještinu postavljanja pitanja, ali i promjene stava ukoliko joj se ponudi valjan argument.

Bonus video: