Sjeverna Koreja lansirala raketu, Japan ljut

Američka vojska tvrdi da je Pjongjang zapravo istovremeno lansirao dvije rakete srednjeg dometa tpa Rodong, ali da je jedna eksplodirala prilikom lansiranja
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2016. 07:46h

Sjeverna Koreja ispalila je danas jednu balističku raketu u Japansko more izazvavši oštru reakciju Tokija.

Lansiranje rakete uslijedilo je nakon što je Pjongjang zaprijetio "fizičkom akcijom" kao odgovor na planirano razmiještanje sofisticiranog američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, a samo nekoliko nedjelja prije početka zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Američka vojska tvrdi da je Pjongjang zapravo istovremeno lansirao dvije rakete srednjeg dometa tpa Rodong, ali da je jedna eksplodirala prilikom lansiranja.

Japan je saopštio da je raketa završila 250 kilometara od sjeverne obale te zemlje, a u okviru japanske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), što je prvi put od 1998. godine.

"To je ozbiljna prijetnja bezbjednosti naše zemlje", rekao je japanski premijer Šinzo Abe novinarima, i dodao da se ovakav "nečuven čin ne može tolerisati", prenosi AFP.

Sjedinjene Države osudile su lansiranje rakete rekavši da je to "jasno kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koje eksplicitno zabranjuju Sjevernoj Koreji da koristi tehnologiju balističkih raketa.

"Ova provokacija samo će pojačati odlučnost međunarodne zajednice u borbi protiv zabranjenih aktivnosti Sjeverne Koreje", rekao je portparol Pentagona Geri Ros.

Bonus video: