Becelem: Izrael srušio više palestinskih kuća od početka 2016. nego cijele 2015. godine

Većinom su srušene kuće u malim zajednicama, daleko od palestinskih populacionih centara, mahom u dolini rijeke Jordan, južnim Hebronskim brdima i istočno od Jerusalima
1 komentar(a)
Izrael, rušenje kuće Palestinaca, Foto: Reuters
Izrael, rušenje kuće Palestinaca, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2016. 10:48h

Više od 700 Palestinaca, uključujući 384 djece, ostalo je bez domova u prvih šest mjeseci ove godine nakon što je izraelska vojska srušila njihove kuće na okupiranoj Zapadnoj obali, po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Becelem.

Broj kuća srušenih u tom periodu - 168 je veći od broja srušenih svake godine u protekloj deceniji, izuzimajući 2013. kada je taj broj bio nešto veći -175. Ovi podaci ne uključuju višestruko rušenje iste stambene jedinice.

Zona C koja čini 60 procenata teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 300.000 Palestinaca je pod punom izraelskom vojnom, bezbjednosnom i administrativnom kontrolom. U protekloj deceniji, od početka 2006. do juna 2016. Izrael je srušio najmanje 1.113 kuća Palestinaca na Zapadnoj obali (ne računajući anektirani istočni Jerusalim), a prošle godine 125, prenose izraelski mediji izvještaj Becelma objavljen ove nedjelje.

Kao rezultat toga najmaje 5.199 Palestinaca, uključujući 2.062 maloljetnika su postali beskućnici.

Većinom su srušene kuće u malim zajednicama, daleko od palestinskih populacionih centara, mahom u dolini rijeke Jordan, južnim Hebronskim brdima i istočno od Jerusalima.

Izrael potpuno kontroliše planiranje izgradnje u tom području na osnovu privremenog mirovnog sporazuma sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) potpisanog u Bijeloj kući septembra 1993. godine.

Izraelske vlasti opravdavaju rušenja tvrdnjama da su kuće podignute bez dozvole. Podaci UN objavljeni prošle godine pokazuju da su izraelske vlasti odobrile samo 1,5 procenata svih zahtjeva za izgradnju koje su Palestinci podnijeli od 2010. do 2014. godine.

Becelem navodi da su kuće rušene uz objašnjenje da su nelegalne, što je "lažna tvrdnja, imajući u vidu odsustvo svake realne mogućnosti da Palestinci grade legalno na tom području".

"Takva politika vlade primjenjivana sistematski godinama, predstavlja prisilni transfer zaštićenih palestinskih stanovnika na okupiranoj teritoriji, što je kršenje međunarodnog prava", navodi se u izvještaju organizacije.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u ratu 1967. godine, kada je okupiran i pojas Gaze. Od tada je na Zapadnoj obali izgrađeno 124 jevrejskih naselja, koja se po međunarodnom pravu smatraju nelegalnim.

Naselja su građena širom područja C po podacima Becelema. Izrael se povukao iz pojasa Gaze u ljeto 2005. godine. Palestinci namjeravaju da na toj teritoriji osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i Zapadnu obalu, a istočni Jerusalim bi proglasili glavnim gradom. U jevrejskim naseljima živi više od pola miliona jevrejskih naseljenika, a Izrael planira da ih dalje širi.

Bonus video: