Policijsko nasilje – rutina u SAD?

Mnogi crnci u SAD strahuju da u pucnjavi mogu da izgube nekog od svojih bližnjih
18 komentar(a)
ubistvo SAD, Foto: Screenshot (YouTube)
ubistvo SAD, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.07.2016. 14:08h

Policajci su ubili vozača crne puti dok je njegova prijateljica sve to snimala i uživo emitovala na internetu. Mnogi crnci u SAD računaju s tim da u pucnjavi mogu da izgube nekog od svojih bližnjih, smatra Ines Pol.

Tužna realnost: slike i video-klipovi na kojima se vidi kako bijeli policajci ubijaju mlade crnce, postali su u Sjedinjenim Američkim Državama svakodnevica. Uznemirujuća je ta rutina koja se u SAD razvila. To su teme udarnih vijesti, događaju se protesti, ponekad nasilni sukobi i hapšenja. Potom šefovi policije i političari daju izjave saučešća, izreknu poneku floskulu i – svakodnevica ide dalje svojim tokom. Do sljedećeg puta, do sljedećeg mladog čovjeka koji će izgubiti svoj život.

Pred očima svijeta

Ovaj put se ipak dogodilo nešto drugačije. Prije svega tu je domišljata reakcija Leviš Rejnolds koja je svojim telefonom uživo emitovala video na internetu i pred očima cijelog svijeta zabilježila kako je njen partner iskrvario. Tridesetdvogodišnji Filando Kastilje sjedio je za volanom pored nje kada je automobil, zbog saobraćajne kontrole, zaustavljen u Minesoti. Tokom te kontrole je ubijen.

Sve se to dogodilo samo dva dana nakon što su dvojica policajaca u Lujzijani najprije oborili i tako savladali Altona Sterlinga, da bi ga na kraju sa više hitaca usmrtili. Reakcija njegove supruge na konferenciji za novinare u Lujzijani sve je duboko potresla. Jedna žena snima proces, druga staje pred novinare. Te žene su htjele da ono što su doživjele predoče javnosti. To pokazuje koliko se one trezveno nose s situacijom u kojoj mnogi Amerikanci crne puti moraju da računaju s tim da njihovi sinovi ili muževi u pucnjavi na ulici ili u sukobu s policijom mogu da izgube svoj život.

Sve je to, bez sumnje, usko povezano sa rasizmom. Sve je drugo samo ne slučajnost to da su uvijek bijeli policajci ti koji pucaju u crnce – i to vrlo često u djelovima zemlje gdje u kojima živi sirotinja, gdje je stopa kriminala visoka, a oružje i nasilje svakodnevica.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK:

Više od rasizma

Ali analiza ne bi bila sveobuhvatna ako bi se ostalo samo na rasizmu. Jer, to što policajci vrlo brzo potežu oružje jednostavno ima veze s tim da je velika vjerovatnoća da onaj ko stoji nasuprot njih ne polazi rukom ka džepu da bi izvadio vozačku dozvolu – već oružje. Zbog blagog Zakona, mnogi Amerikanci sa sobom nose oružje. Policijski službenici su zbog toga pod velikim pritiskom i to se veoma jasno vidi i na video-snimku Leviš Rejnolds. Dok ona mirno govori u kameru i objašnjava šta se događa, u pozadini se vidi policajac koji histerično barata svojim oružjem.

Loša obuka

Neadekvatna obuka američkih policajaca odnosi svoj danak. Oni nijesu naučili kako da odmjereno reaguju u visoko-stresnim trenucima i zato često dolazi do situacija koje više liče na pogubljenje, nego na policijski posao.

Svi ti problemi odavno su poznati i zato je sramota što ta tema u predizbornoj kampanji do sada nije igrala nikakvu ulogu – osim što se izražava potresenost. Teško je i zamisliti da bi sada, u ovako napetoj situaciji, nešto moglo da se promijeni. Kandidati se radije svađaju oko tvitova i elektronske pošte, nego što se ozbiljno bave Zakonom o oružju. Sve to opet ima veze s tim da prije svega mladi, crni ljudi svakodnevno na ulicama bivaju ubijani. U tom smislu, na kraju se opet stiže do duboko ukorenjenog rasizma, koji se, i nakon osam godina Obame na mjestu predsjednika, ističe u ovoj čudnoj izbornoj kampanji.

Bonus video: