Protesti širom SAD zbog ubistva Afroamerikanaca

Demonstranti su uzvikivali parole "Životi crnaca su važni" i "Ruke uvis, ne pucajte"
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2016. 10:32h

Širom SAD izbili su protesti zbog ubistva dvojice Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti od strane policajaca. Oko 300 ljudi okupilo se juče ispred Kapitola u Litl Roku, u saveznoj državi Arkanzas, pozivajući na prestanak rasnih sukoba, a demonstrantima se pridružio i pastor baptističke crkve Erl Grejem. Litl Rok bio je poprište borbe protiv rasne segregacije 1957. godine, kada je predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer poslao trupe da devet afroameričkih učenika bezbjedno uvedu u školu.

Policija je u Feniksu, u Arizoni, upotrebila suzavac i biber sprej da bi zaustavila muškarca koji je upao među 1.000 demonstranata noseći majicu sa natpisom "Učinite Ameriku ponovo velikom" i zaštitni znak kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa. Demonstranti su uzvikivali parole "Životi crnaca su važni" i "Ruke uvis, ne pucajte", a djelovi glavnog autoputa bili su zatvoreni. Proteste u Los Anđelesu predvodili su reperi Snup Dog i Gejm (The Game), koji su poveli okupljene ka policijskoj komandi, gdje su pozvali na poboljšanje odnosa između vlasti i manjinskih zajednica. Demonstracije su održane i u Sakramentu i San Francisku, gdje su demonstranti razvili baner s natpisom "Zaustavite rasistički teror policije u SAD", a policija u Sakramentu je zatvorila prilaz Kapitolu.

Protestima u SAD priključili su se i stanovnici Londona, gdje su se brojni okupljeni prošetali centrom grada i nakratko usporili saobraćaj. Policajac u Luizijani ubio je u utorak crnca tokom svađe ispred prodavnice u glavnom gradu te američke države Baton Ružu, a još jedan Afroamerikanac ubijen je u srijedu u Minesoti kada ga je policija zaustavila u saobraćaju. Zbog nasilja policije, izbili su protesti u Dalasu, tokom kojih je 25-godišnji Majka Gzavije Džonson, bivši ratni veteran iz Avganistana, snajperom ubio pet policajaca, a ranio sedam, prije nego što ga je policija ubila robot-bombom. Svake godine u SAD policija ubije više od 1.000 ljudi, a nesrazmernliki broj njih su crnci.

Galerija

Bonus video: