Japan: Potvrđena kazna nastavnici koja nije ustala na himnu

"Naredba da se ustane i otpjeva himna nije bila usmjerena na to da bilo koga od učesnika prisiljava na bilo koju ideologiju", rekao je Naito tokom izricanja presude i dodao da je Šimizuova "stavila svoj sistem vrijednosti ispred poštovanja discipline državnog službenika"
300 pregleda 5 komentar(a)
Japan zastava, Foto: Shutterstock
Japan zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2016. 07:27h

Sud japanske oblasti Osaka potvrdio je odluku lokalnih obrazovnih vlasti koje su smanjile platu nastavnici Hiroko Šimizu (63) koja je odbila da ostanu prilikom intoniranja japanske himne.

AFP prenosi da je ova nastavnica podnjela žalbu na odluku o kazni koju je dobila kada su na ceremoniji maturiranja učenika 2013. svi osim nje ustali na nacionalnu himnu. Portparol suda je saopštio da je predsjedavajući sudija Hirojuki Naito donio odluku da je kazna smanjivanjem plate odgovarajuća.

"Naredba da se ustane i otpjeva himna nije bila usmjerena na to da bilo koga od učesnika prisiljava na bilo koju ideologiju", rekao je Naito tokom izricanja presude i dodao da je Šimizuova "stavila svoj sistem vrijednosti ispred poštovanja discipline državnog službenika".

Nastavnica je odmah podnjela žalbu višem sudu.

Bonus video: