Trolovi raspirivali podjele među Amerikancima

Izvještaji mahom potvrđuju ranije navode američkih obavještajnih službi, ali pružaju mnogo više detalja o ruskim aktivnostima koje su počele prije više godina i traju i danas, naveli su istaknuti predstavnici Kongresa
503 pregleda 4 komentar(a)
Mete ruskih hakera bili i republikanski senatori, bivši šef FBI i specijalni tužilac, Foto: Reuters
Mete ruskih hakera bili i republikanski senatori, bivši šef FBI i specijalni tužilac, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2018. 08:19h

Rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. preko društvenih mreža bilo je raširenije nego što se prethodno mislilo i podrazumijevalo je pokušaje raspirivanja podjela među američkim građanima na osnovu rase i ideologije, navodi se u izvještajima privatnih eksperatskih kuća koje su u ponedjeljak objavili senatori obiju partija.

Agencija za internetska istraživanja ruske vlade sa sjedištem u Sankt Peterburgu pokušala je da manipuliše politikom SAD, kaže se u dva izvještaja. Jedan je radila agencija za analiziranje društvenih mreža Nju nolidž (New Knowledge), a drugi tim sa Univerziteta Oksford u saradnji sa analitičkom kućom Grafika (Graphika).

Izvještaji mahom potvrđuju ranije navode američkih obavještajnih službi, ali pružaju mnogo više detalja o ruskim aktivnostima koje su počele prije više godina i traju i danas, naveli su istaknuti predstavnici Kongresa.

Na primjer, jedna od ruskih organizacija botova pokušala je da podstakne „secesionističke pokrete“ u Kaliforniji i Teksasu, kaže se u izvještaju Nju Nolidža.

„Ovi novoobjavljeni podaci pokazuju koliko je agresivno Rusija pokušavala da podijeli Amerikance na osnovu rase, religije i ideologije“, naveo je u saopštenju Ričard Bur, predsjednik Obavještajnog komiteta američkog Senata.

Pomenuta ruska agencija je radila na podrivanju povjerenja u američke demokratske institucije, a njeni aktivisti se ne zaustavljaju ni danas.

Senator Mark Vorner, šef Demokrata u komitetu, kazao je da „ovi izvještaji pokazuju do kojeg je nivoa Rusija iskorištavala pukotine u našem društvu kako bi podijelila Amerikance u pokušaju da podrije našu demokratiju i manipuliše njom“.

„Ovi napadi... su bili mnogo obuhvatniji, proračunatiji i rašireniji nego što se prije mislilo“, kazao je.

Prema izvještaju koji je sačinio Oksford u saradnji sa Grafikom, Rusi su širili „senzacionalističke vijesti, teorije zavjere i druge oblike lažnih političkih vijesti i dezinformacija glasačima širom političkog spektra.“

Grupa navodi da su ruski trolovi nagovarali Afro-Amerikance da bojkotuju izbore ili da ne slijede ispavnu proceduru glasanja, dok su desničarske glasače bodrili da budu skloniji konfliktu. Otkako je Donald Tramp izabran za predsjednika 2016, ovaj izvještaj kaže da su ruski trolovi počeli da nagovaraju Amerikance meksičkog porijekla i druge birače iz Južne Amerike da ne vjeruju institucijama SAD. U izvještaju Nju nolidža se tvrdi da su Rusi vodili „sveobuhvatne operacije protiv Hilari Klinton“, kao što je ulaganje napora da muslimani organizuju demonstracije podrške Klintonovoj.

Izvještaji kažu da su mete ruskih hakera bili i republikanski senatori Ted Kruz, Marko Rubio, Lindzi Grejem, te pokojni Džon Mekejn, kao i bivši šef FBI Džejms Komi, specijalni tužilac Robert Muler i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž. Kremlj negira sve optužbe za miješanje u američke izbore. Tramp je, takođe, više puta negirao da je bilo dosluha njegove kampanje sa Rusijom.

Bonus video: