TRAŽE USVAJANJE ZAKONA O KONTROLI ORUŽJA

Haos u Kongresu SAD: Demokrate sjede na podijumu, republikanci prekinuli prenos

"Predsjedavajući, ovo nije egzibicija zbog publiciteta. Ovo je poziv na buđenje", rekao je Mark Takano, demokrata iz Kalifornije, prenosi AP
56 pregleda 2 komentar(a)
Predstavnički dom, Kongres SAD, Foto: Reuters
Predstavnički dom, Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2016. 07:53h

Haos u Predstavničkom domu američkog Kongresa nastavljen je danas nakon što demokrate već 14 sati iz protesta sjede na podijumu sale zahtijevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive.

Oni su probali da ućutkaju predsjedavajućeg Pola Rajana koji je pokušao da uspostavi red noćas.

"Predsjedavajući, ovo nije egzibicija zbog publiciteta. Ovo je poziv na buđenje", rekao je Mark Takano, demokrata iz Kalifornije, prenosi AP.

Demokrate su uživo prenosile preko svojih mobilnih telefona haotične scene nakon što su republikanci prekinuli prenos preko kablovskog kanala.

Akcija je uslijedila nakon što je predsjedavajući namjeravao da proglasi pauzu povodom praznika 4. jula.

Demokrate su podnijle nekoliko predloga nacrta zakona sa ciljem da se smanji oružano nasilje, ali nijedan nije prošao u Kongresu, gdje republikanci čine većinu.

"Sramota je što morate da posegnete za vanrednim mjerama poput ovih. Mislim da ćemo biti ovdje dok ne odluče da glasamo", rekla je kongresmen Keren Bes za MSNBC.

Predsjedavajući Rajan je odbio da zakaže glasanje o izmjenama zakona o kontroli oružja, što traže demokrate, naročito nakon nedavne pucnjave u noćnom klubu u Orlandu kada je poginulo 49, a povrijeđeno 53 ljudi.

Početkom ove nedjelje Senat je glasao o četiri amandmana na zakon o kontroli oružja, ali nije usvojio nijedan.