Evo kako se odvijao masakr u Orlandu

Obama je kazao da je napad primjer domaćeg ekstremizma koji je razlog za veliku zabrinutost
16 komentar(a)
Orlando, napad, Foto: Reuters
Orlando, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2016. 06:37h

Američke vlasti istražuju da li je napadač koji je ubio 49 osoba u jednom gej noćnom klubu u Orlandu i koji je izrazio vjernost ekstremistima Islamske države, imao pomoć u izvršavanju masakra.

FBI i druge agencije tragaju za dokazima u okolini noćnog kluba Puls, gdje je rođeni Njujorčanin Omar Matin počinio najveće masovno ubistvo u istoriji SAD i najteži napad na američkoj teritoriji od 11. septembra 2001.

Matin, 29, sin afganistanskih imigranata, ubijen je u okršaju sa policijom koja je upala u klub u oklopnim vozilima rano u nedjelju nakon tročasovne opsade.

Direktor FBI Džejms Komi je kazao da vlasti pokušavaju da utvrde Matinove motive ali da nema naznaka da je on bio dio organizovane terorističke mreže, mada je moguće da su mu poslužili kao inspiracija.

„Postoje snažne indikacije o radikalizacije ubice i potencijalnoj inspiraciji stranih terorističkih organizacija“, kazao je Komi novinarima u Vašingotnu. „Uvjereni smo da je ubica makar dijelom radikalizovan preko interneta.

Zvaničnici su u nedjelju kazali da je broj žrtava 50, ali su juče pojasnili da je ta cifra uključivala i Matina. Oko 53 osobe su ranjene, a od toga njih 29 je hospitalizovano.

Do juče ujutru većina žrtava je identifikovana, a oko polovine porodica stradalih je obaviješteno. Ostali članovi porodica u očajanju su juče čekali vijesti o svojim voljenima. Džulisa Lil, 18, i njena majka došle su Orlando iz Luizijane u potrazi za njenim bratom 27-godišnjim Frenkom Fernandesom. Znaju da je bio u

klubu sa svojim partnerom, koji ga je u haosu izgubio.

„Ništa ne znamo“, kazala je Lil suzdržavajući suze. „Znam da ću ga ponovo vidjeti“.

U telefonskom razgovoru sa vlastima tokom masakra, Matin je pomenuo podršku lideru ID, napadaču na bostonski maraton i jednom čovjeku iz Floride koji je postao bombaš samoubica za Nusra front u Siriji

U telefonskom razgovoru sa vlastima tokom masakra, Matin je pomenuo podršku lideru ID, napadaču na bostonski maraton i jednom čovjeku iz Floride koji je postao bombaš samoubica za Nusra front u Siriji, kazao je Komi.

Matinov otac je kazao da njegov sin nije bio radikalizovan ali je nagovijestio da je gajio veliku mržnju prema homoseksualcima. Njegova bivša supruga ga je opisala kao mentalno nestabilnog i kazala da je prema njoj bio agresivan.

Islamska država je juče ponovila da preuzima odgovornost, ali to ne mora da znači da je ona usmjeravala napad jer nije ponudila ništa što bi ukazalo na koordinaciju sa napadačem.

Predsjednik Barak Obama je napad okarakterisao kao čin terorizma i mržnje i juče naveo da izgleda da su napadača inspirisale ekstremističke ideje. „Koliko možemo da kažemo u ovom trenutku, ovo je svakako primjer domaćeg ekstremizma zbog kojeg smo svi već duže vrijeme zabrinuti“, kazao je Obama.

Napad je podstakao debatu oko toga koji je najbolji način za suočavanje sa islamskim ekstremizmom i odmah je došlo do oštrog neslaganja između predsjedničkih kandidata.

Demokratska kandidatkinja Hilari Klinton kazala da je SAD treba da pojačaju bezbjednost a da pritom ne demonizuju muslimane. Međutim, ona je takođe pozvala na strožu kontrolu naoružanja i jačanje napora za uklanjanje poruka ID sa interneta.

Sa druge strane republikanac Donald Tramp je kritikovao Obamu zbog incidenta rekavši je li moguće da predsjednik „ne vidi šta se događa“. U nizu televizijskih intervjua, on je doveo u pitanje Obaminu motivaciju i kazao da on nikada neće riješti problem državne bezbjednosti.

Matin je radio kao naoružani čuvar u jednom udruženju penzionera, a devet godina je radio i za globalnu firmu za obezbjeđenje G4S. Oba puta je prošao provjere, a posljednja je bila 2013.

Matinov otac, Sedik Mir Matin, kazao je da je ljut zbog onoga što je njegov sin učinio. „Iako je on moj sin ja priznajem da je ovo terorističko djelo. Ovo je terorizam. Ne opraštam mu“, kazao je njegov otac. „Jadna njegova žena kroz što sada prolazi i njegov troipogodišnji sin. Trebalo je da misli na njih“.

Matinova bivša supruga, Sitora Jusufij, kazala je novinarima da ju je Matin tukao u bijesnim ispadima kada je „mrzio svakoga“.

Vlasti su juče saopštile da su Matina dva puta ispitivali agenti FBI 2013. i 2014. nakon što je kolegama govorio da podržava ekstremističke grupe, ali nijedno ispitivanje nije dalo dokaze o kriminalnoj aktivnosti.

Matin je 2011. i 2012. posjetio Saudijsku Arabiju tokom vjerskog hodočašća.

Bonus video: