Sud u Mjanmaru osudio reportera BBC na zatvor i težak rad

Incident se dogodio u martu 2015. kada je Naj Mio Lin izvještavao sa protesta u blizini Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru, koji su organizovali studenti nezadovoljni cijenom školarina koja po njihovoj ocjeni guši akademsku slobodu
0 komentar(a)
protest Mjanmar, Foto: Twitter
protest Mjanmar, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.06.2016. 09:58h

Reporter britanskog medijskog servisa BBC u Mjanmaru osuđen je na tri mjeseca zatvora i težak rad, nakon što je optužen za napad na policajca tokom izvještavanja sa protesta studenata, izjavio je danas njegov advokat.

To je prva presuda novinaru od kako je izabrana nova vlada predvođena bivšom političkom zatvorenicom Aung San Su Ći.

Izvještač Naj Mio Lin koji radi za servis BBC na mjanmarskom jeziku, namjerava da uloži žalbu na presudu.

Advokat Tein Tan U ocjenio je kaznu "nepoštenom" i dodao da njegov klijent nije namjerno povrijedio policajca, već da je pokušao da pomogne jednom građaninu.

"Sramno je da sud donese jednu takvu presudu", rekao je Tein Tan U i dodao da "policija ne treba da tretira novinare kao svoje neprijatelje".

Incident se dogodio u martu 2015. kada je Naj Mio Lin izvještavao sa protesta u blizini Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru, koji su organizovali studenti nezadovoljni cijenom školarina koja po njihovoj ocjeni guši akademsku slobodu.

Policajac je oborio jednog od učesnika protesta sa motocikla, a novinar BBC pokušao je da pomogne, što je dovelo do tuče sa policajcem, rekao je advokat.

Novinar Naj Mio Lin optužen je za napad na javnog službenika i osuđen u ponedjeljak pred sudom u gradu Mandaleju.

"BBC će nastaviti da radi sa njegovim advokatom kako bi podržao njegovu žalbu", naveo je taj medijski servis u saopštenju objavljenom u ponedjeljak u Londonu.

Stranka Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju, pobjedila je na izborima u novembru, što je dovelo do uspostavljanja prve civilne vlasti u zemlji posle 54 godine direktne ili indirektne vojne vladavine.

Za policiju i pravosuđe i dalje je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova koje i dalje kontroliše vojska.

Bonus video: