NOVA KRIZA IZMEĐU TEHERANA I RIJADA

Iran neće slati hodočasnike u Meku

Iranska organizacija za hadžiluk navela je da se Saudijska Arabija protivi apsolutnom pravu Iranaca da odlaze na sveto putovanje u Meku i spriječava ih da na taj način slijede Alahov put
98 pregleda 0 komentar(a)
Meka, hadžiluk, Foto: Rojters
Meka, hadžiluk, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.05.2016. 15:41h

Iranske vlasti saopštile su danas da neće slati svoje hodočasnike na ovogodišnji hadžiluk u Meku, optuživši Saudijsku Arabiju za "opstrukciju", što je nagovjestilo novu krizu u odnosima dva regionalna rivala.

To je drugi put za gotovo 30 godina da iranski vjernici ne idu na hadžiluk u Saudijsku Arabiju, što je jedna od pet svetih dužnosti u islamu.

Rijad i Teheran, čiji su diplomatski odnosi narušeni od januara, već nekoliko mjeseci vode iscrpljujuće pregovore o uslovima organizacije hadžiluka, koji je najavljen za septembar.

"Poslije dvije runde bezuspješnih pregovora i opstrukcije Rijada, iranski hodočasnici ove godine neće moći da ispune obavezu odlaska u Meku", rekao je iranski ministar kulture Ali Džanati.

Iranska organizacija za hadžiluk navela je da se Saudijska Arabija protivi apsolutnom pravu Iranaca da odlaze na sveto putovanje u Meku i spriječava ih da na taj način slijede Alahov put.

Ta organizacija optužila je Rijad da je dva puta odbio da odgovori na pitanja Teherana o bezbjednosti iranskih vjernika u Meki i poštovanju njihovih prava.

U stampedu na prošlogodišnjem hadžiluku nastradalo je 2.300 vjernika, od čega 464 Iranca.

Protekle nedjelje, iranska delegacija pokušala je da sa saudijskim vlastima postigne dogovor o odlasku iranskih vjernika u Meku, ali taj pokušaj nije urodio plodom.

Predsjednik Iranske organizacije za hadžiluk Said Ohadi rekao je da saudijsko Ministarstvo za hadžiluk nema potrebni autoritet da donosi odluke i da saudijska strana nije prihvatila uslove koje je postavio Iran.

Rijad je optužio Teheran za neuspjeh u postizanju dogovora i nemogućnost odlaska iransih hodočasnika u Meku.

Saudijska Arabija predložila je tokom razgovora u aprilu da iranski vjernici pribave elektronske vize, što je Teheran prihvatio, ali su sva saudijska predstvaništva u Iranu bila zatvorena.

Neslaganja oko hadžiluka produbila su krizu u odnosima dveju zemalja, sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana, tradicionalnih rivala i oponenata u svim regionalnim pitanjima, naročito u pogledu rata u Siriji, Iraku i Jemenu.

Rijad i Teheran prekinuli su diplomatske odnose od 1987. do 1991. godine, zbog sukoba iranskih hodočasnika i saudijskih snaga bezbjednosti tokom hadžiluka 1987. godine, kada je stradalo 400 vjernika, većinom Iranaca.

Odnosi dveju zemalja ponovo su zahladnjeli zbog ovogodišnjih nereda u saudijskoj ambasadi u Teheranu, izazvanih protestima zbog pogubljenja šiitskog vođe u Rijadu Nimr al Nimra.