Ubijen vođa talibana mula Ahtar Mansur

Napad se dogodio na jednom od glavnih puteva, dok se Mansur nalazio u svom vozilu"
4 komentar(a)
Mula Ahtar Mansur, Foto: Reuters
Mula Ahtar Mansur, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 11:12h

Avganistanske vlasti su danas potvrdile da je vođa talibana Mula Ahtar Mansur ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

U saopštenju Nacionalnog direktorata za bezbjednost, kako se zvanično zove avganistanska obavještajna služba, navodi se da je Mansur ubijen juče u 15.45 časova po lokalnom vremenu u provinciji Balučistan, na jugozapadu Pakistana, prenijela je agencija AP.

"Napad se dogodio na jednom od glavnih puteva, dok se Mansur nalazio u svom vozilu", objavila je obavještajna služba, koja nije navela više detalja o tome ko se nalazio u automobilu sa njim.

Ranije danas komandant Mula Abdul Rauf izjavio je za agenciju AP da je Masur poginuo u napadu "u pograničnom području između Avganistana i Pakistana".

Portparol Pentagona Piter Kuk izjavio je ranije danas da su SAD izvele napad u subotu u udaljenom području duž granice Avganistana i Pakistana i da se još analiziraju rezultati napada, ali da se vjeruje da su Mansur i još jedna osoba ubijeni. Napad je odobrio predsjednik SAD Barak Obama. Premijer Avganistana Abdulah Abdulah izjavio je da će Masurova smrt imati pozitivan uticaj na pokušaj uspostavljanja mira u Avganistanu. Mansur je izabran za vođu talibana kada je prošlog ljeta zvanično potvrđeno da je vođa pobunjenika i osnivač njihovog pokreta mula Mohamed Omar mrtav, dvije godine pošto je poginuo. Mula Omar je predvodio pobunu protiv međunarodnih koalicionih snaga predvođenih SAD koje su talibane i njega svrgli s vlasti u Avganistanu 2001. Talibani su najjača pobunjenička grupa Avganistanu, gdje je tokom 15 godina rata poginulo ili ranjeno oko 11.000 civila. Kuk je rekao da je Mansur bio "aktivno uključen u planiranje napada" širom Avganistana i da je predstavljao "prepreku miru i pomirenju" između talibana i avganistanske vlade, zabranjujući visokim talibanskim zvaničnicima da se pridruže mirovnim pregovorima. Američki zvaničnik je rekao da su napad izvele američke snage za specijalne operacije bespilotnom letjelicom jugozapadno od grada Ahmad Val, u pakistanskoj provinciji Baludžistan, i da nije izazvana druga šteta jer je izveden u izolovanoj oblasti.

Bonus video: