Peking: SAD da prestane sa izviđačkim aktivnostima

Portparol ministarstva inostranih poslova Hong Lei rekao je novinarima da su kineski avioni "držali bezbjedno rastojanje od aviona SAD, koji je letjeo blizu kineskog ostrva u provinciji Hajnan"
0 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2016. 10:21h

Kina je danas odbacila tvrdnje SAD da su njihovi avioni letjeli na rizično malom odstojanju prilikom presretanja američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je SAD da prestane sa "izviđačkim aktivnostima", nakon što je Pentagon saopštio da su dva kineska borbena aviona presrela američki izviđački u međunarodnom vazdušnom prostoru 17. maja.

Portparol ministarstva inostranih poslova Hong Lei rekao je novinarima da su kineski avioni "držali bezbjedno rastojanje od aviona SAD, koji je letjeo blizu kineskog ostrva u provinciji Hajnan".

Pentagon je juče objavio da se incident dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru za vrijeme "rutinske patrole SAD-a", prenosi Rojters.

Prema agenciji AP, Pentagon je opisao incident kao "nebezbjedan", precizirajući da se incident razmatra.

Kineski avioni su presreli američki u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok je američka letjelica bila iznad Južnog kineskog mora i toliko mu se približili da je, kako tvrdi Pentagon, pilot bio primoran da se spusti da bi izbjegao sudar.

Bonus video: