Kinezi najbolje dočekuju izbjeglice

Najmanje 32 odsto ispitanih iz svih zemalja reklo je da bi prihvatilo da jedna izbjeglica živi u njihovom susjedstvu, 47 odsto u njihovom gradu i 80 odsto u njihovoj zemlji
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2016. 07:34h

Kinezi su narod koji najbolje dočekuje izbjeglice, ispred Njemaca i Britanaca, saopštila je danas međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Amnesti internešel (AI) u izvještaju o ponašanju zemalja prema izbjeglicama.

Rusija, Indonezija i Tajland nalaze se na posljednjim mjestima izvještaja koji je napravljen na osnovu anketa oko 27.000 ljudi iz 27 zemalja.

Najmanje 32 odsto ispitanih iz svih zemalja reklo je da bi prihvatilo da jedna izbjeglica živi u njihovom susjedstvu, 47 odsto u njihovom gradu i 80 odsto u njihovoj zemlji.

Oko deset odsto ispitnika bi primilo jednu izbjeglicu u svoj dom, ali taj postotak iznosi 46 odsto u Kini, zbog čega je ta zemlja na prvom mjestu rang liste.

Rusija je na posljednjem, 27. mjestu jer bi samo jedan odsto Rusa prihvatilo izbjeglicu u svom domu, navodi se u izvještaju organizacije.

AI je dodala da su Grčka i Jordan, koje su primile veliki broj sirijskih izbjeglica, na rang listi deset zemalja s najvećim gostoprimstvom prema izbjeglicama.

Bonus video: