UN traže pola milijarde eura za zbrinjavanje dva miliona izbjeglica

Broj izbjeglih i raseljenih u svijetu je porastao tokom posljednje decenije, posebno zbog rata u Siriji
0 komentar(a)
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2016. 09:21h

Milioni izbjeglica širom svijeta ostaće bez krova nad glavom ako humanitarne organizacije ne budu imale dovoljno novca za njihovo zbrinjavanje, upozorile su danas Ujedinjene nacije (UN).

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) procijenio je da je za zbrinjavanje oko dva miliona izbjeglica do kraja 2018. godine potrebno 440 miliona eura i pokrenuo kampanju pod nazivom "Nobody Left Outside" (Niko ne ostaje napolju), kojom je pozvao privatni sektor da pokloni neophodna sredstva.

"Kampanja se obraća pojedincima, kompanijama, fondacijama i filantropima iz cijelog svijeta", navodi se u saopštenju UNHCR-a i dodaje da je učešće privatnog sektora u ukupnom finansiranju aktivnosti Komesarijata prošle godine iznosilo samo osam odsto.

Broj izbjeglih i raseljenih u svijetu je porastao tokom posljednje decenije, posebno zbog rata u Siriji.

Po podacima UN, u svijetu je danas 60 miliona raseljenih, od čega je 20 miliona izbjeglica.

UNHCR svake godine kupuje 70.000 šatora i više od dva miliona cerada, pomaže izbjeglicama u nalaženju smještaja i plaćanju troškova stanovanja u blizini zona sukoba.

Komesarijat sada raspolaže sa svega 158 miliona dolara, dok su za humanitarne aktivnosti u zbrinjavanju izbjeglica ove godine potrebna čak 724 miliona.

Bonus video: