Kim Džong Un ima novu titulu - predsjedavajući Radničke partije Koreje

Dok je vojni orkestar svirao pjesmu koja se izvodi uvijek kada se sjevernokorejski lider pojavljuje na javnom mjestu, Kim je pozdravljen dugim aplauzom nekoliko hiljada prisutnih delegata
5 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2016. 12:24h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un dobio je danas novu titulu - predsjedavajući Radničke partije Koreje.

Vijest o imenovanju Kim Džong Una za predsjedavajućeg vladajuće partije saopštena je na partijskom Kongresu, prvom od 1980, tokom kratkog 10-minutnog perioda kada je maloj grupi stranih medija dozvoljeno da prisustvuju.

Dok je vojni orkestar svirao pjesmu koja se izvodi uvijek kada se sjevernokorejski lider pojavljuje na javnom mjestu, Kim je pozdravljen dugim aplauzom nekoliko hiljada prisutnih delegata.

Kim i drugi visoki partijski zvaničnici sjeli su zatim na svoja mjesta, iznad kojih su bili portreti njegovog djeda, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, i oca Kim Džong Ila. Zidovi su bili ukrašeni partijskim logom u crveno-zlatnim bojama.

Predsjednik parlamenta Kim Jong Nam pročitao je spisak najviših partijskih položaja i tom prilikom prvi put nazvao Kim Džon Una predsjedavajućim Radničke partije Koreje.

Kim je i ranije bio na čelu partije, ali je imao titulu prvog sekretara.

Njegovi prethodnici zadržali su svoje posthumne titule. Kim Džong Il je ostao "vječni generalni sekretar", a Kim Il Sung "vječni predsjednik".

Partijski Kongres, prvi poslije 36 godina, počeo je u petak. Partijski delegati su u nedjelju usvojili predlog Kim Džong Una o jačanju ekonomije i razvoju nuklearnih snaga u pogledu kvaliteta i kvantiteta.

Bonus video: