Sjeverna Koreja protjeruje novinara BBC: "Pisao loše o sistemu i rukovodstvu zemlje"

Bi-Bi-Si je saopštio da je Vigfild Hejz priveden u petak zajedno sa producentkinjom Marijom Birn i kamermanom Metjuom Godardom i da su svi odvedeni na aerodrom u Pjongjangu
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, novinar, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, novinar, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2016. 07:17h

Novinar britanske stanice Bi-Bi-Si, uhapšen u petak, biće protjeran iz Sjeverne Koreje zbog navodnog vrijeđanja dostojanstva te zemlje, prenosi AP.

Američka agencija navodi da su vlasti Sjeverne Koreje pozvale veći broj stranih medija da prate Kongres vladajuće Radničke partije, inače prvi u posljednjih 36 godina.

Novinar Rupert Vingfild Hejz je trebalo da otputuje u petak nakon što je pratio grupu lauerata Nobelove nagrade na putu po Sjevernoj Koreji, ali je na aerodromu priveden i saslušan.

Generalni sekretar sjevernokorejskog Nacionalnog komiteta za mir rekao je da je novinar u svojim izvještajima izvrtao činjenice i "pisao loše o sistemu i rukovodstvu zemlje".

On je dodao da je Vigfild Hejz napisao izvinjenje, ali da će danas biti protjeran i da mu više nikad neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Bi-Bi-Si je saopštio da je Vigfild Hejz priveden u petak zajedno sa producentkinjom Marijom Birn i kamermanom Metjuom Godardom i da su svi odvedeni na aerodrom u Pjongjangu.

AP navodi da se u prijestonoci Sjeverne Koreje nalazi oko 100 stranih novinara povodom Kongresa, ali da oni zapravo nemaju mogućnost da prate izlaganja delegata, već da ih vlasti vode u obilazak odabranih lokacija po gradu i okolini.

Bonus video: