U Egiptu uhapšen mladić zbog ismijavanja vlade na Fejsbuku

Haled je pripadnik Fejsbuk grupe čiji članovi sebe nazivaju "Djeca ulice" (Street Children) i dijele satirične video-snimke kojima ismijavaju odluke vlade i optužuju je za hapšenje egipatske omladine
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Reuters
Facebook, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2016. 15:42h

Jedan mladić u Egiptu uhapšen je zbog postavljanja video-snimka u kojem ismijava egipatsku vladu na društvenoj mreži Fejsbuk, saopštilo je danas egipatsko tužilaštvo.

Devetnaestogodišnji Ezedin Haled uhapšen je juče u svom domu u Kairu i osuđen na četiri dana zatvora zbog pozivanja na učešće u demonstracijama i postavljanja snimka koji vrijeđa državne institucije, rekao je agenciji Frans pres njegov advokat Mahmud Otman.

Haled je pripadnik Fejsbuk grupe čiji članovi sebe nazivaju "Djeca ulice" (Street Children) i dijele satirične video-snimke kojima ismijavaju odluke vlade i optužuju je za hapšenje egipatske omladine.

U posljednjem objavljenom snimku, grupa mladih, među kojima i uhapšeni Haled, ismijava vladu zbog devalvacije nacionalne valute i predaje dva ostrva u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji.

Egipatska policija nedavno je spriječila masovne antivladine demonstracije masovnim preventivnim hapšenjem aktivista za ljudska prava, liberalne omladine, novinara, blogera i advokata.

Međunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesti internešenel (Amnesty International) i Hjuman rajts voč (Human Rights Watch), optužuju egipatskog predsjednika Abdela Fataha el-Sisija da na brutalan i represivan način guši građanske slobode u zemlji.

Otkako je Sisi 2013. godine kao komandant vojske zbacio sa vlasti prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija, njegov režim je odgovoran za smrt više stotina demonstranata na protestima podrške Morsiju i hapšenje brojnih članova opozicije.

Policija i vojska su iste godine ubile više od 1.400 demonstranata koji su tražili povratak Morsija na vlast, a nekoliko stotina ljudi, među kojima i sam Morsi, osuđeno je na smrt u političkim procesima.

Bonus video: