Kongres SAD traži podatke o broju špijuniranih Amerikanaca

Šef NSA rekao je prošlog mjeseca da se razmatra nekoliko opcija za procjenu broja prikupljenih podataka. On nije precizirao kada će podaci biti objavljeni, ali je naveo da će sve strane biti zadovoljne
0 komentar(a)
NSA špijunaža, Foto: Shutterstock
NSA špijunaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2016. 12:41h

Odbor za pravosuđe američkog Kongresa zatražio je od obavještajnih agencija informacije o tačnom broju građana čiji su podaci prikupljeni na osnovu Zakona o stranom obavještajnom nadzoru (FISA).

Od visokih obavještajnih zvaničnika zatražene su informacije o tačnom broju telefona, imejl adresa i drugih privatnih podataka koji koji su prikupljeni primenom programa dozvoljenim takozvanim Paragrafom 702 zakona.

Program se primjenjuje na strane državljane, ali su bezbjedonosne agencije u SAD, na osnovu tog paragrafa, prikupljale podatke i o američkim državljanima. Informacije o tome da obavještajne agencije, posebno Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) špijuniranju sopstvene građane, prvi je objavio američki uzbunjivač Edvard Snouden.

"Građani SAD imaju pravo da znaju koliko podataka je prikupljeno ovim putem", navedeno je u pismu koje su članovi Odbora za pravosuđe poslali direktoru NSA Džejmsu Klaperu. Oni nisu prvi koji su zatražili informacije o špijuniranju.

Obavještajne agencije pokušavale su da ubjede Kongres da su privatni podaci američkih državljana prikupljeni slučajno u targetiranju stranaca. Prema njihovim riječima, Paragraf 702 dozvoljava obavještajcima prikupljanje podataka samo izvan granica SAD i strogo zabranjuje nadzor američkih građana bez posebnih dozvola.

Šef NSA rekao je prošlog mjeseca da se razmatra nekoliko opcija za procjenu broja prikupljenih podataka. On nije precizirao kada će podaci biti objavljeni, ali je naveo da će sve strane biti zadovoljne.

Klaper je rekao da je, uprkos kritikama, "program odličan za prikupljanje važnih obavještajnih podataka za SAD i njene saveznike".

Bonus video: