Opasnost od hakera: Ako koristite Gmail, Yahoo mail, Hotmail ili Mail.ru promijenite šifru

Kako javlja britanski javni servis Bi-bi-si, sigurnosna kompanija Holden sekjuriti je saopštila da je ubijedila hakere da joj predaju bazu podataka za 272 miliona jedinstvenih imejl adresa, zajedno sa lozinkama koje korisnici koriste prilikom prijavljivanja na veb sajtove
0 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2016. 08:02h

Ako koristite najveće svjetske imejl provajdere - Guglov Gmail, Yahoo mail, Majkrosoft hotmai ili Mail.ru, trebalo bi da promijenite šifru pošto su ove kompanije pokrenule istragu nakon izvještaja da hakeri trguju stotinama miliona korisničkih imena i lozinki.

Kako javlja britanski javni servis Bi-bi-si, sigurnosna kompanija Holden sekjuriti je saopštila da je ubijedila hakere da joj predaju bazu podataka za 272 miliona jedinstvenih imejl adresa, zajedno sa lozinkama koje korisnici koriste prilikom prijavljivanja na veb sajtove.

U zamjenu za te podatke, haker je najprije tražio 50 rubalja (75 centi), ali ih je na kraju predao bez ikakve naknade, nakon što je osoblje Holdena napisalo pozitivne komentare o njemu na jednom forumu, navodi britanski servis.

Hakeri su se, kako navodi, dokopali i stotina hiljada kineskih i njemačkih adresa kao i onih koje, čini se, pripadaju kompanijama iz američkog bankarskog, proizvodnog i trgovačkog sektora.

Holden je prije desetak dana počeo da obavještava kompanije pogođene hakerskim napadom i da im, u skladu sa svojom politikom, vraća ukradene podatke.

Bonus video: