AP: "Krunisanje" Kim Džon Una na čelu Radničke partije Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski mediji izvještavaju da su na dnevnom redu sastanka još i razmatranje rada partijskog Centralnog komiteta i Centralne revizorske komisije, izmjena stranačkih pravila i smjena dijela stranačkog rukovodstva. Kako se navodi, ne očekuju se velike promjene u partijskoj strukturi
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2016. 18:07h

Visoki zvaničnici sjevernokorejske vladajuće partije drugog dana stranačkog Kongresa podržali su u istupima svog lidera Kim Džon Una i njegovu vladavinu.

Na kongresu iza zatvorenih vrata, koji je nešto poput formalnog "krunisanja" Kima, očekuje se da lider Sjeverne Koreje bude i zvanično izabran za čelo partije, navodi agencija Asošiejtid pres.

Prvi kongres Radničke partije Koreje poslije 36 godina ima za cilj da pokaže kako lider Sjeverne Koreje drži stvari pod kontrolom, uprkos produbljivanju međunarodne izolacije zbog programa nuklearnog oružja.

Sjevernokorejski mediji izvještavaju da su na dnevnom redu sastanka još i razmatranje rada partijskog Centralnog komiteta i Centralne revizorske komisije, izmjena stranačkih pravila i smjena dijela stranačkog rukovodstva. Kako se navodi, ne očekuju se velike promjene u partijskoj strukturi.

Državna televizija Sjeverne Koreje objavila je kratak snimak s kongresa na kom se vidi kako funkcioneri Radničke partije Koreje raspravljaju o vojnim, naučnim i privrednim dostignućima u okviru prve tačke dnevnog reda.

Odluka da Kim Džon Un naslijedi svog pokojnog djeda i oca na mjestu stranačkog lidera, pokazaće da mladi lider ima potpunu kontrolu nad situacijom i da može da započne sopstvenu eru.

Sjevernokorejski lider već se nalazi na čelu Radničke partije Koreje, ali samo na funkciji prvog sekretara. Očekuje se da Kim Džon Un bude u toku trajanja partijskog kongresa bude izabran na mjesto generalnog sekretara partije.

Sedmi kongres Radničke partije Koreje, prvi od 1980. godine, smatra se najvažnijim političkim događajem u Sjevernoj Koreji ove godine.

Kongresom predsjedava Kim Džong Un, unuk osnivača i "večnog predsjednika" Kim Il Sunga za čijeg života je održano svih dosadašnjih šest partijskih kongresa. Posljednji kongres je održan dok sadašnji vođa još nije bio rođen.

Analitičari kažu da bi fokus na partijskom kongresu mogao biti dalja konsolidacija politike razvoja nuklearnog oružja i nacionalne privrede, kao i istovremeno isticanje nuklearnog statusa Sjeverne Koreje.

Posmatrači ocjenjuju da to nije samo prilika za donošenje odluka o ekonomskoj politici i razvojnim planovima, već i da Radnička partija Koreje učvrsti lojalnost vojske i naroda vođstvu.

Mediji u Sjevernoj Koreji ne izvještavaju s kongresa. Na trodnevnom skupu učestvuje oko 3.000 zvaničnika. Sjeverna Koreja je pozvala oko 120 stranih novinara da prate kongres, ali im nije dozvolila da uđu u kongresnu salu.

Bonus video: