Direktor CIA: Saudijska vlada i zvaničnici nisu finansijski pomagali Al Kaidu

On je rekao da informacije iznijete na tih 28 strana nisu provjerene ili potvrđene, dodavši da bi objavljivanje tog materijala dalo municiju onima koji žele da povežu Saudijsku Arabiju s terorističkim napadima
3 komentar(a)
Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2016. 20:04h

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan rekao je danas da 28 stranica povjerljivog izvještaja Kongresa SAD o terorističkom napadu 11. septembra 2001. sadrži nepotvrđene i neprovjerene preliminarne informacije o mogućoj povezanosti Saudijske Arabije.

Američka vlada uskoro bi mogla da objavi dio tog materijala, prenosi agencija Asošiejtid pres.

Brenan je rekao da je Komisija za napada 9. septembra slijedila i te preliminarne informacije na 28 strana i donijela "veoma jasan sud" da nema podataka koji ukazuju da su "saudijska vlada kao institucija ili saudijski zvaničnici pojedinačno" finansijski podržavali Al Kaidu.

"To poglavlje je izostavljeno zbog zabrinutosti za osjetljive metode, istražne postupke a istraga o 9. septembru je tada 2002. još bila u toku", rekao je Brenan za televiziju En-Bi-Si (NBC).

On je rekao da informacije iznijete na tih 28 strana nisu provjerene ili potvrđene, dodavši da bi objavljivanje tog materijala dalo municiju onima koji žele da povežu Saudijsku Arabiju s terorističkim napadima.

Brenan je izrazio zabrinutosti da bi neki mogli da se uhvate za nepotvrđene i neprovjerene informacije i da tvrde da su Saudijci umješani, što bi, prema njegovim riječima, bilo "veoma, veoma netačno".

Nekoliko članova Kongresa pridružilo se porodicama žrtava napada u zahtjevu da se skine oznaka tajnosti s 28 stranica koje su dio vladinih dokumenata o napadima Al Kaide zbog spekulacija o mogućoj umješanosti Saudijske Arabije.

Bivši senator Robert Grem, koji je pomogao u sastavljanju izvještaja koji obuhvata 28 redigovanih stranica, nedavno je rekao da bi povjerljivi materijal mogao da otkrije da su Saudijci možda podržavali ljude koji je oteli avione prije nego što su se njima zabili u Svjetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu.

Bonus video: