EVROPSKA DELEGACIJA U TURSKOJ

Merkel obišla kamp za izbjeglice na granici Turske sa Sirijom

Cilj posjete evrops"Dobro došli u Tursku, zemlju sa najvećim brojem izbjeglica na svijetu", pisalo je na ogromnom transparentu na ulazu u kamp, gdje je smješteno oko 5.000 ljudi, uključujući i 1.900 djeceke delegacije je promovisanje dogovora Turske i EU o prijemu izbjeglica
71 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Mehmet Davutoglu, Foto: Reuters
Angela Merkel, Mehmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2019. 17:21h

Kancelarka Njemačke Angela Merkel posjetila je danas izbjeglički kamp na granici Turske sa Sirijom, i na taj način počela posjetu sa ciljem podsticanja dogovora između EU i Turske o izbjeglicama, koji je po mišljenju kritičara sporan sa pravnog i moralnog stanovišta.

Merkel, kojoj su se pridružili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timermans, uputila se prema kampu Nizip 2 u blizini grada Gaziantepa odmah po dolasku u Tursku. 

"Dobro došli u Tursku, zemlju sa najvećim brojem izbjeglica na svijetu", pisalo je na ogromnom transparentu na ulazu u kamp, gdje je smješteno oko 5.000 ljudi, uključujući i 1.900 djece.

Cilj posjete, kako navodi agencija AFP, je promovisanje dogovora prema kojem Turska dobija šest milijardi eura, a zauzvrat treba da primi migrante koji stignu do obala Grčke, a koji se našao na meti kritika aktivista za zaštitu ljudskih prava, UNHCR-a i pojedinih lidera EU.

Evropski lideri se očajnički trude kako bi pokazali da ta sredstva pomažu Turskoj da poboljša uslove za 2,7 miliona izbjeglica koje se nalaze u toj zemlji - mada kritičari tvrde da većina živi u siromaštvu daleko od zvaničnih kampova.

Obezbjeđenje uoči posjete je bilo žestoko pojačano, a delegacija je stigla u kamp dok su se na krovovima obližnjih zgrada nalazili snajperisti. Policija je ranije uhapsila šest osoba osumnjičenih za povezanost sa Islamskom državom i optužila ih da su kovali terorističku zavjeru. 

Odnosi između Njemačke i Turske su zategnuti nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio da bi dogovor o izbjeglicama mogao propasti ukoliko EU ne ispuni svoje obećanje da će turskim državljanima omogućiti putovanje bez viza.  

Blok je obećao da će 4. maja predložiti vizne olakšice za turske državljane ukoliko Ankara ispuni svoje obaveze iz dogovora, ali u Evropi rastu bojazni da se u cilju udovoljavanja Turcima zanemaruju bezbjednosni rizici, navodi AFP.

Američki predsjednik Barak Obama juče je pohvalio „hrabro“ liderstvo Merkel u odnosu prema sirijskoj izbjegličkoj krizi.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban je kazao da se EU „prodala Turskoj“ i da je „posljedice nemoguće predvidjeti“. „Bezbjednost Evropske unije ne može biti u rukama sile izvan EU“, kazao je Orban. 

Uspjeh dogovora, kojim je značajno smanjen broj ljudi koji prelaze iz Turske u Grčku, takođe je doveden u pitanje, a Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da su „brojke ponovo počele da rastu“.

Merkel je kazala da je posjeta Turskoj prilika da se na terenu utvrde uslovi života onih koji su pobjegli od razarajućeg petogodišnjeg rata u Siriji  i razgovara o sljedećim koracima.  

Džudit Sanderlend iz Hjuman rajc voča, kazala je da umjesto obilaska „dotjeranih izbjegličkih kampova“, evropska delegacija „treba da ode u pritvorne centre za ljude koji su nasilno deportovani iz Grčke“.