Južna Koreja: Pjongjang ispalio podmorsku balističku raketu

Incident se dogodio u blizini sjevernokorejskog obalskog grada Sinpoa, gdje su južnokorejski stručnjaci ustanovili da Pjongjang razvija sistem podmorskih balističkih raketa
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2016. 14:05h

Sjeverna Koreja ispalila je danas podmorsku balističku raketu u blizini svoje sjeveroistočne obale, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Incident se dogodio u blizini sjevernokorejskog obalskog grada Sinpoa, gdje su južnokorejski stručnjaci ustanovili da Pjongjang razvija sistem podmorskih balističkih raketa, ali u saopštenju nije navedeno koliko daleko je odletio projektil niti gdje je završio.

Sjeverna Koreja je za proteklih nekoliko nedjelja ispalila u more više raketa i artiljerijskih projektila u znak protesta zbog izvođenja vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga i pooštravanja međunarodnih sankcija Pjongjangu zbog testiranja nuklearnog programa i lansiranja raketa dugog dometa.

Stručnjaci smatraju da su vojne akcije Pjongjanga povezane sa kongresom sjevernokorejske Komunističke partije koji će se održati idućeg mjeseca u cilju ojačanja pozicije vođe Kim Džong Una na čelu države, kao i da Pjongjang ulaže dodatne napore da narodu Sjeverne Koreje demonstrira vojne potencijale zemlje kako bi prikrio slab učinak vlasti na ekonomskom planu.

Bezbjednosne procjene pokazale su i da bi lansiranje podmorskih balističkih raketa moglo biti opasno jer je projektile ispaljene sa podmornica teže uočiti pre nego što pogode cilj.

Bonus video: