UNUTARSTRANAČKI IZBORI U NJUJORKU

SAD: Klinton praktično osigurala nominaciju, Tramp ubjedljivo pobijedio

Prema još nepotpunim rezultatima, od 247 delegata koliko daje država Njujork, Hilari Klinton je osvojila najmanje 135, a senator iz Vermonta Berni Sanders 104
7 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2016. 06:19h

Favoriti demokrata i republikanaca u trci za nominaciju svojih stranaka za predsjedničke izbore u SAD, Hilari Klinton i Donald Tramp, pobijedili su sinoć na vjerovatno ključnim stranačkim izborima u Njujorku.

Prema još nepotpunim rezultatima, od 247 delegata koliko daje država Njujork, Hilari Klinton je osvojila najmanje 135, a senator iz Vermonta Berni Sanders 104.

Kako javljaju svjetske agencije, pobjedom u Njujorku, Klintonova je praktično osigurala nominaciju za predsjedničke izbore. Bivša državna sekretarka i senatorka upravo iz države Njujork sada ima oko 1.860 delegata, a Sanders oko 1.160, dok je za nominaciju neophodno 2.383. delegata.

Na strani republikanaca, Tramp je pobijedio još ubedljivije, dobio je 89 od 95 delegata u Njujorku, dok je guverner Ohaja Džon Kejsik osvojio najmanje tri delegata.

U toj partiji, Tramp je najbliži nominaciji s trenutno oko 800 od neophodnih 1.237 delegata.

Bilo i nepravilnosti

Unutarstranačke izbore u Njujorku zasijenile su nepravilnosti zbog kojih je zvanični kontrolor izbora u tom gradu Skot Stringer naložio da se ispitaju članovi biračkih komisija.

On je, u danu kada su se demorkate i republikanci u državi Njujork izjašnjavali se o svojim kandidatima za novembarske predsjedsničke izbore u SAD, izrazio "duboku zabrinutost" zbog "izvještaja o problemima i neregularnostima na biralištima".

"Nema ništa više sveto u našoj zemlji od prava glasa, a ipak izbori za izborima, stižu izvještaji o ljudima koji su neobjašnjivo uklonjeni sa spiska, upućeni su da glasaju na pogrešnim mjestima ili nisu ni mogli da stignu do svog birališta", izjavio je Stringer.

On je dodao da je njegova kancelarija primila izvještaje da neka birališta nijesu bila otvorena na vrijeme, kao i niko nije mogao biračima da kaže kada će proraditi.

U Kvinsu su bile pokvarene mašine za glasanje, a čalnovi komisije su glasačima govorili da svoje listiće slobodno ubace u otvore, a da će kasnije biti procesirani.

U nekim slučajevima, članovi komsija nijesu ni mogli da rukuju glasačkim mašinama, davali su protivrečne informacije biračima i pogrešno ih upućivali.

Posebno zabrinjavaju optužbe o brisanju glasača sa spiskova.

Stringer kaže da je broj registrovanih birača demokrata u Bruklinu neobjašnjivo pao za 125.000 od novembra prošle do aprila ove godine.

"Narod Grada Njujorka izgubio je povjerenje da izborna komisija može efikasno da sprovede izbore i namjeravamo da otkrijemo zašto je izborna komisija toliko dosljedno neogranizovana, haotična i neefikasna", istakao je Stringer u saopštenju.

Galerija