Kol kritikovao otvaranje granica izbjeglicama: "Rješenje krize nije u Evropi"

Bivši njemački kancelar vjeruje da je izbeglička kriza "lakmus test" za EU i smatra da bi "povratak na stari mentalitet nacionalne države doveo u opasnost naš mir i slobodu"
0 komentar(a)
Izbjeglice, Foto: Reuters
Izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2016. 18:10h

Bivši njemački kancelar Helmut Kol kritikovao je otvaranje granica izbjeglicama u Evropi i ocijenio da evropski kontinent ne smije da postane novi dom milionima ljudi, jer rješenje za izbjegličku krizu ne leži u Evropi.

"Rješenje je u pogođenim regionima. Ne u Evropi", napisao je Kol u predgovoru za izdanje svoje knjige "Iz brige za Evropu" na mađarskom jeziku, prenosi sajt "Euraktiv".

On je kritikovao izbjegličku politiku sadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel, mada nije naveo njeno ime, osudivši njenu odluku u septembru 2015. da pozove izbjeglice iz Mađarske da nastave put ka Njemačkoj, a takođe je kritikovao to što se ona prethodno o tome nije konsultovala sa partnerima u EU.

Kol, koji će se sjutra sastati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, jednim od najljućih protivnika Merkelove kad je riječ o njenoj takozvanoj "politici otvorenih vrata", u predgovoru knjige ga je nazvao "svojim prijateljem sa kojim se slaže po evropskim pitanjima".

Bivši njemački kancelar vjeruje da je izbeglička kriza "lakmus test" za EU i smatra da bi "povratak na stari mentalitet nacionalne države doveo u opasnost naš mir i slobodu".

On je pozvao 28-člani blok da, pored humanitarnih aspekata, ima u vidu i "dobro utemeljene kulturne i bezbjednosne interese Evrope".

Kol je preporučio da vlade država članica više rade jedna sa drugom nego jedna protiv druge, da pokažu više povjerenja nego nepovjerenja jedna prema drugoj, kao i više pouzdanosti i predvidljivosti u međusobim odnosima.

Istakavši potrebu za "evropskim jedinstvom u različitosti", Kol je zaključio da Evropa mora još jednom da se udruži, iz čega ne bi trebalo izuzeti Mađarsku.

Bonus video: