Kastro: Kubanski lideri su isuviše stari, 70 godina granica

Sam Raul Kastro ima 84 godine i, kada se za dvije godine, kako je planirano, povuče iz vlade, zemlju će vjerovatno povesti neko sa drugačijim prezimenom, prvi put nakon što je njegov brat zbacio proameričku vladu prije skoro 60 godina
0 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2016. 09:12h

Budući lideri kubanske Komunističke partije trebalo bi da sa 70 godina idu u penziju kako bi ustupili mesto mlađima, rekao je kubanski predsjednik Raul Kastro, predloživši starijim članovima svoje stranke koji se nadaju unaprjeđenju da se umjesto toga igraju sa unučićima.

"Neko ko ima 65 ili 70 godina jeste koristan za važne aktivnosti, ali ne i za aktivnosti važnog lidera", istakao je on.

Ovaj komentar, koji je Kastro iznio juče u dvosatnom govoru na otvaranju kongresa Komunističke partije koji se održava dvaput u 10 godina, prisutni su ćutke saslušali, možda zato što su neki članovi bili razočarani tom idejom, prenosi Rojters.

"Kako ste ozbiljni! Na kakvu tišinu nailazi ova tema. Nemojte misliti da ne možete ništa da radite ako ne možete biti lideri zemlje", rekao je Kastro.

Među kubanskim liderima trenutno ima nekoliko sedamdesetogodišnjih ili osamdesetogodišnjih veterana iz vrema revolucije Fidela Kastra izvedene 1959. godine.

Sam Raul Kastro ima 84 godine i, kada se za dvije godine, kako je planirano, povuče iz vlade, zemlju će vjerovatno povesti neko sa drugačijim prezimenom, prvi put nakon što je njegov brat zbacio proameričku vladu prije skoro 60 godina.

Uoči kongresa se sadašnje partijsko rukovodstvo suočilo sa izvjesnim neazdovoljstvom među mlađim članovima koji su kritični u pogledu sporog sprovođenja obećanih ekonomskih reformi u proteklih pet godina i nedovoljne transparentnosti.

U ponedjeljak će Komunistička partije glasati za novo rukovdstvo i očekuje se da će ponovo izabrati Kastra i, kao drugog čovjeka, Hosea Ramona Mašada Venturu, koji ima 85 godina, a na koje se nova pravila vjerovatno neće odnositi pošto su oni već u rukovodstvu.

Kastro je rekao da bi ista starosna pravila trebalo primjeniti i u drugim državnim tIJelima i vladi, a ponovio je da će se povući sa čela zemlje 2018.

Njegov brat Fidel Kastro, koji će u avgustu napuniti 90 godina, povukao se 2008. poslije ozbiljne bolesti, nakon čega je došao na vlast Raul, koji je uveo ograničenje liderima na dva petogodišnja mandata, a tek će se vidjeti da li će to ograničenje biti i ispoštovano.

Bonus video: