Američke korporacije kriju novac: U poreskim oazama 1,4 biliona dolara

Kako bi to sprovele u djelo, kompanije su koristile preko 1,6 hiljada podružnica u poreskim oazama da bi sklonile novac van dometa fiskalnih vlasti
71 pregleda 0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2016. 11:20h

Američki korporativni giganti, poput Applea i General Electrica (GE), sakrili su skoro 1,4 biliona američkih dolara u desetinama ofšor poreskih oaza.

Prema novom izvještaju američkog ogranka međunarodne humanitarne organizacije Oxfam, 50 vodećih američkih kompanija je tu sumu sakrilo u periodu od 2008. do 2014. godine, prenosi Capital.ba.

Kako bi to sprovele u djelo, kompanije su koristile preko 1,6 hiljada podružnica u poreskim oazama da bi sklonile novac van dometa fiskalnih vlasti.

Istovremeno, kompanije nastavljaju da ostvaruju benefite od vladinog programa podrške u matičnim zemljama, dok troškove toga plaćaju poreski obveznici.

Izvještaj je objavljen manje od dvije sedmice nakon curenja dokumenata panamske advokatske kancelarije Mosak Fonseka, koji su otkrili način kreiranja na hiljade anonimnih fiktivnih kompanija, kao i podatke o bogatstvu najmoćnijih javnih ličnosti na svijetu u zemljama koje služe kao poreske oaze.

U izvještaju se upozorava i na ogroman profit koji su velike kompanije prijavile da drže u inostranstvu, pošto bi platile visok porez za njegovo vraćanje u Sjedinjene Američke Države (SAD).

GE u poreskim oazama drži profit od 119 milijardi dolara, Microsoft 108 milijardi dolara, Pfizer 74 milijarde, a Alphabet, matična kompanija Googlea, 47 milijardi dolara.

"Kada korporacije ne plaćaju pravedan porez, vlade su primorane da smanje usluge ili da nadoknade manjak od porodica koje su u radnom odnosu i malih preduzeća. Ništa od toga nije prihvatljivo", zaključuje se u izvještaju Oxfam-a.

Bonus video: