Peres se neće sastati sa Štraheom: "Slobodarska partija je neonacistička, antisemitska..."

Zvanična politika izraelske vlade godinama je zabranjivala sastanke vladinih zvaničnika i članova te partije. Ministarstvo je sugerisalo da se Štraheu ne da nikakva forma legitimizacije time što će se sastati sa bivšim predsjednikom Izraela
1 komentar(a)
Šimon Peres, Foto: Reuters
Šimon Peres, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 16:28h

Bivši predsjednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Šimon Peres po preporuci izraelskog Ministarstva spoljnih poslova neće se sastati sa liderom ekstremne desničarske Slobodarske partije Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom koji od ponedjeljka boravi u Izraelu.

Krajem marta Peresov biro je primio molbu za taj sastanak, a njegov politički savetnik Nadav Tamir koji je dobro upoznat sa antisemitskom prirodom Slobodarske partije i negativnim odnosom prema Izraelu odlučio je da traži savjet Ministarstva vanjskih poslova, javljaju izraelski mediji.

Odgovor je bio oštro negativan, a uz to je objašnjen stav vlade da je Slobodarska partija koja ima neonacističke članove, ekstremno desničarska, rasistička i antisemitska i da Izrael nema odnose sa njom.

Zvanična politika izraelske vlade godinama je zabranjivala sastanke vladinih zvaničnika i članova te partije. Ministarstvo je sugerisalo da se Štraheu ne da nikakva forma legitimizacije time što će se sastati sa bivšim predsjednikom Izraela.

Peresov biro je obavestio kabinet lidera Slobodarske partije da odbija sastanak, a partija je izdala saopštenje u kome je navedeno da Štrahe dolazi u Izrael na poziv partije Likud radi konsultacija sa visokim članovima.

Štrahe je doputovao u Izrael na poziv visokih zvaničnika vladajućeg konzervativnog Likuda. On i njegova pratnja danas su posjetili Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu. On je već ranije tamo bio, navodno u pokušaju da pokaže da mu partija nije antisemitska, ni neonacistička.

Članovi Likuda koji su ga pozvali i godinama pokušavaju da ubijede izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Ministarstvo vanjskih poslova da izmijene odnos prema njegovoj partiji i da ukinu zabranu povezivanja.

Izraelski desničari, posebno u Likudu, nastavljaju taj pritisak na vladu u kojoj je Netanjahu i šef diplomatije. Međutim, profesionalni dio Ministarstva vanjskih poslova se tome oštro protivio, pa to i više nije tema koje se razmatra.

Kako navodi izraelska štampa, Štrahe je nasljednik pokojnog Jerga Hajdera koji je je bio poznat po antisemitskim stavovima i podršci nacistima. Kada je ta partija 2000. ušla u austrijski parlament, Izrael je opozvao ambasadora iz Beča, a kriza u odnosima trajala je do 2003.

Posljednjih godina jača pritisak desničarskih elemenata u Izraelu, uključujući i lidere jevrejskih naseljenika koji traže da se kontakti odobre, između ostalog, zbog antimuslimanskih stavova Štrahea i podrške izgradnji jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bonus video: