SAD: Pjongjang da se uzdrži od destabilizujućih akcija

"Vidjeli smo navode o tvrdnjama Sjeverne Koreje da je razvila novu motornu tehnologiju za svoje ICBM", saopštio je zamjenik portparola Stejt departmenta Mark Toner, a prenosi AFP
1 komentar(a)
SAD, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
SAD, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2016. 15:40h

Sjedinjene Američke Države oštro su upozorile danas Sjevernu Koreju da se uzdrži od akcija koje bi mogle da dodatno destabilizuju region, u trenutku kada Pjongjang tvrdi da je testirao novi motor za interkontinentlu balističku raketu (ICBM) koja bi mogla da dopre do američke teritorije.

"Vidjeli smo navode o tvrdnjama Sjeverne Koreje da je razvila novu motornu tehnologiju za svoje ICBM", saopštio je zamjenik portparola Stejt departmenta Mark Toner, a prenosi AFP.

On je u saopštenju pozvao Sjevernu Koreju da se uzdrži od akcija i retorike koji bi dalje destabilizovali region i da se, umjesto toga, fokusira na preduzimanje konkretnih koraka u cilju ispunjenja svojih obećanja i međunarodnih obaveza.

Sjevernokorejska agencija KCNA javila je jutros da je lider Kim Džong-un posmatrao testiranje i rekao da je ono utrlo put "novom načinu nuklearnog napada na američke imperijaliste i druge neprijateljske snage".

Prema KCNA, eksperiment je izveden u svemirskom centru Sohae na sjeverozapadu zemlje, iz kojeg su u februaru vlasti u Pjongjangu ispalile raketu dugog dometa.

Bonus video: