Jermenski zvaničnici: Nastavljeni sukobi u Nagorno Karabahu

Fotograf AFP-a u azerbejdžanskom gradu Terter, koji je udaljen oko 10 kilometara od linije fronta, rekao je da se danas popodne s vremena na vrijeme čula pucnjava
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2016. 15:15h

Jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi u Nagorno Karabahu nastavljeni iako je Azerbejdžan ranije danas proglasio jednostrani prekid vatre.

Jermenski zvaničnik Dejvid Babajan rekao je za AFP da sukobi nisu zaustavljeni duž linije fronta.

"Žestoke borbe su u toku u jugoistočnim i sjeveroistočnim djelovima fronta u Karabahu", rekao je on.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcun Ovanisjan je, takođe, demantovao da je došlo do prekida vatre i ocijenio takvu izjavu Azerbejdžana kao "zamku koja ne znači primirje".

Fotograf AFP-a u azerbejdžanskom gradu Terter, koji je udaljen oko 10 kilometara od linije fronta, rekao je da se danas popodne s vremena na vrijeme čula pucnjava.

U sukobima snaga dvije zemlje u noći između petka i subote u Nagorno Karabahu poginulo je 12 zerbejdžanskih i 18 jermenskih vojnika.

Rusija i Zapad apelovali su na sve strane u sukobima da pokažu uzdržanost, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na "hitan prekid vatre".

Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre

Azerbejdžan je proglasio danas jednostrani prekid vatre u regionu Nagorno Karabah, nakon žestokih sukoba sa jermenskim snagama, prenose svjetske agencije.

U žestokim sukobima juče je stradalo 30 vojnika na obije strane.

"Azerbejdžan se, pokazujući dobru volju, odlučio jednostrano na prekid neprijateljstava", saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Nagorno Karabah, planinska oblast od oko 12.000 kilometara i oko 150.000 stanovnika, od primirja 1994. godine formalno pripada Azerbejdžanu, ali je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga od kraja rata koji je počeo 1991. godine.

Tenzije između hrišćanskih Jermena i uglavnom muslimanskih Azera počele su da ključaju poslednjih godina Sovjetskog Saveza, a nakon što se raspao 1991. godine i republike postale nezavisne države izbio je rat u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, a milion raseljeno.

Pljuštale međusobne optužbe

Portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargjahli kazao je ranije danas ruskoj agenciji TAS S da je "u poređenju sa prethodnom noći i danom situacija na liniji fronta danas relativno mirna".

"Ipak, napetost i dalje postoji. Prošle noći jermenska strana zasula je artljerijom više naseljenih azerbejdžanskih mjesta koja se nalaze duž linije kontakta. Nije bilo žrtava", rekao je ranije danas Dargjahli.

Ministarstvo odbrane Jermenije je ranije danas tvrdilo da je Azerbejdžan jutros ponovo pokrenuo artiljerijske napade na Odbrambenu vojsku Nagorno-Karabaha, dok azerbejdžanska strana navodi da je situacija duž linije sukoba "stabilna, ali napeta", prenosi TAS S.

Jermenija je takođe tvrdila da je azerbejdžanska strana bombardovala artiljerijskom vatrom pozicije Odbrambene vojske Nagorno-Karabaha.

"Neprijatelj je 3. aprila u šest časova ujutru obnovio artiljerijsko bombardovanje pozicija Nagorno-Karabaha u južnom smjeru linije kontakta", navelo je ranije danas jermensko Ministarstvo odbrane, a prenio TAS S.

Erdogan: Podržavamo Azerbejdžan do kraja, molimo se da naša braća pobijede

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zavjetovao se da će Ankara podržavati svog saveznika Azerbejdžan "do kraja" u njegovom sukobu sa Jermenijom oko spornog regiona Nagorno-Karabah, nakon što je prenosi AFP.

"Molimo se da će naša azerbejdžanska braća pobijediti u ovim sukobima sa najmanjim mogućim brojem žrtava. Mi podržavamo Azerbejdžan do kraja", saopšteno je iz Erdoganovog kabineta, pozivajući se na izjavu koju je on dao azerbejdžanskom novinaru tokom aktuelne posjete SAD.

AFP podsjeća da je Turska, koja ima bliske kulturne i jezičke veze s Azerbejdžanom, glavni saveznik Bakua, a da Ankara nema diplomatske veze sa Jermenijom zbog sporenja oko masovnog ubijanja Jermena u Otomanskom carstvu, koje Jerevan smatra genocidom.

Galerija

Bonus video: