STVARAJU DRŽAVNI INVESTICIONI FOND

Saudijci se spremaju za sumrak nafte: Moći će da kupe Apple, Google, Microsoft...

Zamjenik saudijskog prestolonasljednika Muhamed bin Salman rekao je da će Javni investicioni fond (Public Investment Fund) kontrolisati 2.000 milijardi dolara i pomoći da se ta zemlja odvikne od zavisnosti od nafte
1 komentar(a)
Saudijska Arabija, nafta, Foto: Shutterstock
Saudijska Arabija, nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2016. 17:13h

Saudijska Arabija se sprema za sumrak naftnog doba stvaranjem najvećeg državnog investicionog fonda na svijetu u kojem će biti najvrednija imovina te zemlje, piše danas Blumberg (Bloomberg).

Zamjenik saudijskog prestolonasljednika Muhamed bin Salman rekao je da će Javni investicioni fond (Public Investment Fund) kontrolisati 2.000 milijardi dolara i pomoći da se ta zemlja odvikne od zavisnosti od nafte.

Salman je rekao da će u okviru te strategije biti prodate akcije u državnoj naftnoj kompaniji Aramko (Aramco) koji će biti transformisan u industrijski konglomerat.

Prva prodaja akcija mogla bi biti sljedeće godine, kada se planira prodaja pet odsto akcija.

Salman je rekao da je namjera vlasti u Rijadu da diverzifikuju investicije, kako za 20 godina privreda Saudijske Arabije ne bi zavisila uglavnom od nafte.

Blumberg navodi da će prodajom Aramka, saudijski državni fond moći da kupi Epl (Apple), Gugl (Google), Majkrosoft (Microsoft) i Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway), četiri najveći kompanije koje su na berzama.

Salman je rekao da taj fond već ima akcije u Saudi bejzik industris (Saudi Basic Industries Corp), najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na berzama i najvećoj saudijskoj banci Nešnal komeršl benk (National Commercial Bank), a takođe je aktivan i u inostranstvu.

"Bez sumnje, to će biti najveći fond na svijetu. To će se desiti čim Aramko izađe na berzu", dodao je Salman.

Preporučujemo za Vas