Pjongjang tvrdi da je testirao raketu na čvrsto gorivo

Vojni stručnjaci smatraju da je Sjeverna Koreja već koristila čvrsto gorivo za rakete kratkog dometa, ali ne i za rakete srednjeg i dugog dometa
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2016. 07:48h

Sjeverna Koreja saopštila je danas da je uspješno testirala raketu na čvrsto gorivo, što bi predstavljalo, ukoliko se potvrdi, važan korak u unapređenju nuklearnog i balističkog programa te zemlje, prenijeli su danas tamošnji mediji.

Kako su javile svjetske agencije, Pjongjang do sada je raspolagao raketama s tečnim gorivom. Rakete s čvrstim pogonskim gorivom imaju određene prednosti kao što je brže vrijeme lansiranja i bolje kretanje.

Mediji Sjeverne Koreje prenijeli su da je lider te zemlje Kim Džong-un lično nadgledao raketnu probu. On je poslije testiranja izjavio da je to "istorijski napredak koji će omogućiti da se nanese velika šteta neprijateljima".

Vojni stručnjaci smatraju da je Sjeverna Koreja već koristila čvrsto gorivo za rakete kratkog dometa, ali ne i za rakete srednjeg i dugog dometa.

Tenzije na korejskom poluostrvu rastu od kada je Pjongjang u januaru saopštio da je izveo četvrtu nuklearnu probu, kao i test lansiranja posmatračkog satelita pomoću rakete dugog dometa. Sjeverna Koreja je navela da je izvela i prvo testiranje hidrogenske bombe.

Savjet bezbjednosti UN je početkom marta usvojio novu rezoluciji o pooštravanju sankcija Sjevernoj Koreji.

Bonus video: