Islamska država obučila najmanje 400 boraca za ciljeve u Evropi

"Formirane su specijalne jedinice, a obuka traje duže, pri čemu je cilj da se izvede što više terorističkih operacija kako bi neprijatelj bio primoran da potroši što više novca i ljudstva"
71 pregleda 10 komentar(a)
džihadista, Foto: Shutterstock
džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2016. 20:10h

Islamska država je obučila najmanje 400 boraca za ciljeve u Evropi, razmještenih po terorističkim ćelijama kao što su one koje su izvele napade u Briselu i Parizu, prenosi AP.

Oni imaju naređenja da izaberu vrijeme, mjesto i način napada kako bi doveli do što većeg broja žrtava, navodi agencija.

Mreža poluautonomnih i agilnih ćelija pokazuje domet IS u Evropi čak iako ona gubi teritorije u Siriji i Iraku.

Zvaničnici, među kojima su zvaničnici evropskih i iračkih obavještajnih agencija, kao i jedna francuska zvaničnica koji prati mreže džihadista, opisuju kampove za obuku u Siriji, Iraku i vjerovatno bivšem sovjetskom bloku, gde su napadači obučavani za ciljeve na Zapadu.

Francuska senatorka Natali Gule navodi da se procjene o broju islamista kreću od 400 do 600 boraca i oni su obučeni konkretno za spoljne napade.

"Zapravo, kada bismo tačno znali koliko ih ima, sve ovo se ne bi dešavalo", navodi ona.

Jedan drugi bezbjednosni zvaničnik navodi da se promjenio način obuke koja je 2014. trajala samo nekoliko sedmica, a sada se strategija promjenila, navodi AP.

Formirane su specijalne jedinice, a obuka traje duže, pri čemu je cilj da se izvede što više terorističkih operacija kako bi neprijatelj bio primoran da potroši što više novca i ljudstva, kaže on.

Bonus video: