Tramp okrivio demokrate za smrt migrantske djece

"Da smo imali zid, ne bi ni pokušali (da uđu u zemlju)", naveo je Tramp, između ostalog, na Tviteru
398 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp koji je u sukobu s demokratama zbog finansiranja zida na granici s Meksikom, okrivio ih je za smrt migrantske djece u SAD.

"Za svaku smrt djece i drugih ljudi na granici su striktno odgovorne demokrate i njihova jadna migranstka politika koja omogućava ljudima da dugo putuju misleći da mogu ilegalno da uđu u našu zemlju. To ne mogu. Da smo imali zid, ne bi ni pokušali (da uđu u zemlju)", naveo je Tramp na Tviteru.

Tu izjavu su odmah kritikovali građani na društvenim mrežama osuđujući manjak empatije američkog predsjednika.

"Predsjednik pada sve niže s takvim besmislenim porukama na Tviteru", naveo je demokrata Dvajt Evans i dodao da je Trampova vlada "uzrok bola i patnje na granici".

List Vašington post je ocijenio da Tramp politizuje smrt dvoje migranstke djece kako bi dobio poene u borbi za finansiranje zida na granici.

Djeca iz Gvatemale, Hakelin Kal od sedam godina i Felipe Gomes od osam godina, preminuli su u intervalu od dvije nedjelje nakon što ih je priveli američki graničari.

Iako je još u toku istraga o uzrocima smrti, Tramp je rekao da su ta djeca već bila bolesna kada su ušla u SAD i dodao da otac jednog djeteta nije dao vodu ćerki nekoliko dana, što su mediji demantovali pozivajući se na porodicu djece.

SAD su inače 22. decembra ušle u period djelimične blokade rada saveznih organa zbog nesuglasica između Kongresa i Bijele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom,

Nekoliko stotina hiljada zaposlenih u američkoj vladi je na prinudnom i neplaćenom odmoru ili radi bez novčane nadoknade.

Tramp traži usvajanje zakona od pet milijardi dolara izgradnju zida, dok demokrate to odbijaju nudeći zakon od jedne milijarde dolara ali ne za zid već druge mjere za bolju bezbjednost granice.

Bonus video: