Muižnieks: Dogovor EU-Turska za sve, ne samo za Sirijce

On je takođe pozvao Grčku i Tursku da ograniče pritvaranje migranata na "izuzetne" slučajeve i preduzmu korake koji bi osigurali da ne bude kolektivnih povrataka
3 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.03.2016. 18:54h

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnieks pozvao je na primjenu dodatnih mjera za zaštitu prava migranata nakon postizanja dogovora između EU i Turske, prenosi AP.

Muižnieks je naveo da bi pravne i proceduralne garancije trebalo primjenjivati na sve ljude - ne samo Sirijce, koji stignu do Grčke ili neke druge države EU.

Po njemu takve garancije treba proširiti na bilo koga ko bude vraćen u Tursku.

On je takođe pozvao Grčku i Tursku da ograniče pritvaranje migranata na "izuzetne" slučajeve i preduzmu korake koji bi osigurali da ne bude kolektivnih povrataka.

Prema Muižnieksu, dogovor EU i Turske, koji je stupio na snagu u nedjelju, kao "običnu zakrpu na jednoj od rupa u izuzetno disfunkcionalnom pristupu evropskih država migraciji".

Turska će poštovati prava izbjeglica, EU neće moći da bira

Turska će se pridržavati međunarodnih propisa o pravima izbjeglica i sarađivaće sa UNHCR kada bude sprovodila sporazum postignut sa EU o vraćanju migranta, izjavio je danas jedan funkcioner turskog Ministarstva spoljnih poslova koji je želio da ostane anoniman.

On je takođe istakao da zemlje EU neće moći da "biraju" po vjeri ili stepenu obrazovanja sirijske izbjeglice koje treba da preuzmu iz Turske, rekaši da će prioritet imati Sirijci sa specijalnim potrebama koje bude identifikovao UNHCR, prenosi AP.

Turska i EU su u petak postigli sporazum po kome će migranti koji neregularno dolaze u Grčku biti vraćeni u Tursku a EU će za svakog od njih preuzeti po jednog Sirijca od onih koji se trenutno nalaze u izbjegličkim kampovima u Turskoj.

Iz Turske je na pet grčkih ostrva poslato oko 25 funkcionera turskih migracionih vlasti kako bi pomogli u pripremanju povratka neregularnih migranta u Tursku, naveo je taj funkcioner.

Bonus video: