Njujork tajms: Većina Amerikanaca podržava normalizaciju odnosa s Kubom

Nešto više od polovine, 52 odsto ispitanih odobrava način na koji predsednik Barak Obama koji je u trodnevnoj posjeti Kubi, rukovodi odnosima s karipskom zemljom
0 komentar(a)
SAD, Kuba, Foto: Shutterstock
SAD, Kuba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2016. 17:11h

Većina Amerikanaca podržava normalizaciju odnosa SAD i Kube i ukidanje ekonomskog embarga Havane, pokazuje istraživanje koje je danas objavio Njujork tajms (New York Times).

U istraživanju Njujork tajmsa i televizije Si-Bi-Es njuz (CBS News) 62 odsto ispitanih je ocenilo da će obnavljanje veza biti dobro za SAD, mada je tek 40 odsto reklo da će to dovesti do demokratizacije Kube dok je polovina navela da neće biti neke razlike.

Nešto više od polovine, 52 odsto ispitanih odobrava način na koji predsednik Barak Obama koji je u trodnevnoj posjeti Kubi, rukovodi odnosima s karipskom zemljom.

Pristalice Demokratske stranke su u anketi znatno pozitivniji prema Obaminoj politici prema Kubi, 78 odsto je odobrava, dok republikanci većinom (55 odsto) ne odobravaju Obamin pristup Kubi.

Demokratski i nezavisni glasači velikom većinom pozdravljaju obavljanje veza dvije zemlje, dok su republikanci po tom pitanju podeljeni.

Anketa takođe pokazuje da se mišljenje građana SAD prema Kubi znatno promjenilo.

Polovina Amerikanaca sada ima povoljno mišljenje o Kubi, što je za deset odsto više nego 2014. Prema Galupovoj anketi pre 10 godina takvo mišljenje je imalo 21 odsto Amerikanaca, a pre 20 godina tek 10 odsto.

Pošto je Obama ublažio ograničenja za putovanja na Kubu, više od dvije petine Amerikanaca kaže da je zainteresovano da poseti tu zemlju, a petina kaže da je veoma zainteresovana. Mlađe odrasle osobe su pokazale više interesovanja za Kubu nego stariji.

Prema anketi, većina Amerikanaca smatra da treba ukinuti beneficije koje su decenijama nuđene kubanskim imigrantima, prema kojima su mogli da traže stalan boravak godinu dana posle dolaska u SAD.

Sedam do 10 Amerikanaca kaže da takav preferencijalan tretman ne treba više nuditi kubanskim imigrantima i da ih treba tretirati kao sve ostale imigrante.

Bonus video: