BIVŠI RUSKI MINISTRA VANJSKIH POSLOVA UPOZORAVA

Ivanov: Svijet je danas bliži nuklearnom ratu nego što je ikada bio od okončanja Hladnog rata

"Danas imamo manje nuklearnih bojevih glava, ali opasnost od njihove upotrebe raste i ovakva situacija je opasna za sve nas", istakao je Ivanov
0 komentar(a)
Igor Ivanov, Foto: Reuters
Igor Ivanov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2016. 19:57h

Zbog eskalacije tenzija između Rusije i Zapada, svijet je danas bliži nuklearnom ratu nego što je ikada bio otkako je okončan Hladni rat, upozorio je predsjednik ruskog Savjeta za međunarodna pitanja i bivši ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.

On je, govoreći na tradicionalnom Briselskom forumu koji organizuje Njemački Maršalov fond u SAD, rekao da je opasnost od sučeljavanja uz upotrebu nuklearnog oružja danas u Evropi veća nego što je bila 80-ih godina prošlog vijeka.

"Danas imamo manje nuklearnih bojevih glava, ali opasnost od njihove upotrebe raste i ovakva situacija je opasna za sve nas", istakao je Ivanov.

On je, takođe, upozorio na moguće posljedice trke u noaružanju između Evrope i Rusije, rekavši da će "sasvim sigurno, čim SAD rasporede svoj raketni sistem u Poljskoj, na primjer, Rusija odgovoriti tako što će rasporediti svoj raketni sistem "Iskandar" u regionu Kalinjingrada".

Prema njegovim riječima, Rusija više nije istočni bok propale "velike Evrope", već postaje zapadni bok "sve veće Evroazije u usponu".

Ivanov je govorio na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji, na kojoj su učestvovali šefovi država, zvaničnici institucija i zemalja članica EU, američki zvaničnici, predstavnici kongresa, parlamentarci i akademici.

Preporučujemo za Vas