U Idomeniju sve više bolesnih migranata

Većina njih, kako se navodi, prkosi uslovima i ne namjerava da napusti Idomeni. Drugi, pak, traže utočište povlačeći se ka Atini
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2016. 16:54h

U Idomeniju, pograničnom mjestu na grčkoj strani granice sa Makedonijom, sve je više bolesnih migranata koji već nedjeljama žive po hladnom vremenu nedovljno obučeni, u blatu i bez dovoljno hrane, objavio je skopski portal Telma.

Zato im pored hljeba, humanitarne organizacije sada dijele i dnevnu medicinsku terapiju.

"Bijeda grčke strane granice je nemjerljiva. Migranti su suočeni sa zatvorenim graničnim prelazima, što je nenadano ugasilo sve njihiove snove o životu u Zapadnoj Evropi", navodi ovaj portal.

Ipak, većina njih, kako se navodi, prkosi uslovima i ne namjerava da napusti Idomeni. Drugi, pak, traže utočište povlačeći se ka Atini.

U Idomeniju, kako se navodi, nije bilo pokušaja da se poboljšaju uslovi života migranata, a i kada se nešto uradi nema vidljivih rezultata. Šatori su i dalje u blatu, smeće je svuda, a broj ljudi je i dalje isti - 15.000.

Podsjeća se da su grčke vlasti saopštile da je migrantima obezbijeđen smještaj u organizovanim kampovima u Atini i Solunu, ali ni nedjelju dana nakon te odluke ništa nije urađeno u smislu njihovog transfera.

Neizvjesno je kakva će biti njihova sudbina s obzirom na to da migranti odbijaju da napuste kamp u Idomeniju, a samo mjesto nije pogodno za duži boravak, navodi skopski portal.

Galerija

Bonus video: