Superutorak 2: Tramp pobijedio u tri države, debakl Rubija, Klinton dominirala

Ako Tramp ovako nastavi, možda neće uspjeti da osigura nominaciju, što znači da će na samoj konvenciji imati protivkandidata, pa će njen ishod biti do kraja neizvjestan, naveo je AP
58 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2016. 08:24h

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je tokom Superutorka 2, novog kruga unutarstranačkih izbora predsjedničkih kandidata u pet saveznih država, Donald Tramp kod republikanaca pobijedio u tri države, a Hilari Klinton, prema još nepotpunim podacima, u barem četiri američke države.

Tramp je osvojio najviše glasova delegata u tri države, Floridi, Ilinoisu i Sjevernoj Karolini, dok je guverner Ohaja Džon Kejsik u svojoj matičnoj državi ostvario prvu pobjedu i time povećao svoje šanse za izbore na republikanskoj konvenciji.

AP naglašava da Trampov poraz u Ohaju nije njegov glavni problem.

Iako je do sada uspio da prikupi najveći broj delegata pred republikansku konvenciju, koja se održava u julu i na kojoj će biti proglašen kandidat te stranke na izborima za predsjednika SAD, Tramp je osvojio samo 46 odsto od ukupnog broja delegata koji su do sada bili u igri.

Ako tako nastavi, možda neće uspjeti da osigura nominaciju, što znači da će na samoj konvenciji imati protivkandidata, pa će njen ishod biti do kraja neizvjestan, naveo je AP.

Na toj republikanskoj konvenciji sigurno neće biti senatora sa Floride Marka Rubija koji je pretrpio debakl u svojoj državi, gdje je Tramp uzeo svih 99 delegata, pa je Rubio objavio da istupa iz predsjedničke kampanje.

U trci pored Trampa i Kejsika, koji je takođe uzeo svih 66 delegata u Ohaju, ostaje sada još samo konzervativni senator iz Teksasa Ted Kruz.

Tramp je do sada osvojio 46 odsto delegata i sada ima ukupno 621 glas delegata, Kruz 396, a Kejsik 138. Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata.

Kod demokrata trka još nije zvanično odlučena, ali je dominacija koju je Klintonova pokazala tokom Superutorka 2 nanijela težak udarac planovima senatora iz Vermonta Bernija Sandersa da je zaustavi na putu ka predsjedničkoj nominaciji.

Kandidatkinja Demokratke strank Hilari Klinton pobijedila je u četiri države, u Floridi, Ohaju, Ilinoisu i Sjevernoj Karolini, čime je zadala jak udarac Berniju Sandersu, koji se nadao da će pobijediti u Ohaju i Ilinoisu.

Klintonova je jučerašnjim pobjedama povećala svoje šanse da bude prva žena u američkoj istoriji koja je osvojila stranačku nominaciju.

Na dosadašnjim izborima Klintonova je osvojila 1.561 delegata, a Sanders 800. Za predsjedničku nominaciju potrebno je 2.383 delegatskih glasova.

Izbori u Misuriju su bili tijesni i među republikanskim i među demokratskim kandidatima pa se još ne zna pobjednik.

Bonus video: