Kim Džong Un najavio novo testiranje nuklearnih bojevih glava i balističkih raketa

Kina i Japan potvrdili su posvećenost punoj implementaciji sankcija Ujedinjenih nacija prema Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih proba i lansiranja raketa
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 09:11h

SJevernokorejski lider Kim Džong Un najavio je da će Pjongjang ubrzo izvesti testiranje nuklearnih bojevih glava i "nekoliko vrsta" balističkih raketa, javila je agencija KCNA.

Probe će biti izvedene da bi se "uvećale nuklearne napadačke sposobnosti" Sjeverne Koreje, poručio je Kim, prenio je AFP.

Sjevernokorejski lider je još prije nekoliko dana naredio nove nuklearne probe za testiranje mini nuklearnih bojevih glava koje su, kako tvrdi, razvili naučnici Sjeverne Koreje.

Kina i Japan potvrdili su danas posvećenost punoj implementaciji sankcija Ujedinjenih nacija prema Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih proba i lansiranja raketa.

Kako se navodi u saopštenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, šefovi diplomatija Kine Vang Ji i Japana Fumio Kišida pozvali su Sjevernu Koreju na nove pregovore o nuklearnom razoružanju.

Dvojica ministara su, dodaje se u saopštenju, u telefonskom razgovoru razmatrali i često napete odnose dvije zemlje, pri čemu je Vang pozvao Japan da učini "konstruktivne napore" ka njihovom poboljšanju.

Bonus video: