Procurili dokumenti: "Da li biste bili bombaš samoubica, navedite prethodna džihadistička iskustva"

Podaci pojedinih već poznatih istaknutih članova Islamske države se, takođe, nalaze u dokumentima, a među njima su britanski državljani Abdel Beri, Džunaid Husein i Rijad Kan
0 komentar(a)
Džihadista, Foto: Shutterstock
Džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2016. 09:48h

Nekoliko procurjelih dokumenata Islamske države sa podacima 22.000 pripadnika te organizacije iz 51 zemlje proslijeđeno je britanskim bezbjednosnim službama, objavio je Skaj Njuz.

Pomoću tih dokumenata mogli bi da budu otkriveni teroristički napadi, koji su planirani u Evropi, navodi Skaj njuz, a prenosi britanska štampa.

Opozicioni sirijski portal "Zaman Al Vasl" objavio je dio formulara s anketom od 23 pitanja o imenu, datumu i mjestu rođenja, nacionalnosti, čak i krvnoj grupi ekstremista, u koje je uvid imao Skaj Njuz.

U formularima su istaknuti članovi Islamske države pitani da li žele da služe toj organizaciji kao bombaši samoubice, vojnici ili na neki drugi način, kao i da navedu prethodna "džihadistička iskustva".

Podaci pojedinih već poznatih istaknutih članova Islamske države se, takođe, nalaze u dokumentima, a među njima su britanski državljani Abdel Beri, Džunaid Husein i Rijad Kan.

"Zaman Al Vasl" tvrdi da su otkriveni lični podaci 1.736 boraca iz 40 zemalja, od koji je četvrtina iz Saudijske Arabije .

Među njima je i veliki broj državljana Tunisa, Maroka i Egipta, kao i navodno 16 britanskih državljana.

Kada je riječ o ekstremistima iz Evrope, većina njih je iz Francuske, a potom slijede državljani Njemačke i Velike Britanije dok su četiri osobe iz SAD, a šest ih je iz Kanade.

"Skaj njuz je obavijestio nadležne organe o tom dokumentu", navela je ta televizija.

Dokumenti, koji su do sada procurjeli u javnosti, svedoče da Islamska država ima svoj utemeljeni birokratski sistem, dodao je Skaj njuz.

Bonus video: