Fridman: Neka se svijet pripremi za rat, slijedi promjena sistema

Prema njegovim riječima, u moderno doba je svaki period mira priprema za nasilni obračun
57 pregleda 0 komentar(a)
Svijet mapa, Foto: Shutterstock.com
Svijet mapa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.03.2016. 15:28h

Slabljenje globalnih sila može dovesti do krize kakvu sistem sadašnjeg svjetskog poretka ne može da riješi, a onda slijedi rat, upozorava američki geopolitički ekspert Džordž Fridman.

"Kada zemlje poput Njemačke, Kine i Rusije slabe i zamjenjuju ih neke druge, onda počinju sistemski ratovi", objašnjava on za njujorški poslovni sajt "Biznis insajder".

Tada stvari, navodi Fridman, postaju ozbiljne jer između sila još nije uspostavljena ravnoteža.

"Tako je, kada se Njemačka ujedinila 1871, sve puklo. Japan je doživio uspon početkom 20. veka, i tada je nastao haos. I sada je na pomolu sistemska promjena. Spremite se za rat", poručuje Fridman, koji je osnivač nove onlajn publikacije "Geopolitical Futures" i obavještajne korporacije "Stratfor".

On primjećuje da je destruktivan međudržavni rat česta karakteristika globalne politike i upozorava da bi se takav rat mogao ponovo dogoditi.

Takođe, napominje da su se ranije međunarodni posmatrači zavaravali da ratova među državama više neće biti.

"Od 1815. do 1871. godine u Evropi nije bilo nikakvih međudržavnih ratova. A onda je izbio veliki Prvi svjetski rat", podsjeća američki geopolitički ekspert.

Prema njegovim riječima, u moderno doba je svaki period mira priprema za nasilni obračun.

"Nema vijeka koji je prošao bez sistemskog rata", konstatuje Fridman, objašnjavajući da takav rat podrazumjeva potres cjelokupnog sistema.

On u analizi kreće od pretpostavke da svaki međunarodni sistem, bilo da je riječ o alijansi konzervativnih snaga u Evropi koja je održala mir poslije Napoleonovih ratova ili poretku poslije hladnog rata na čelu sa SAD, ima "urođene" fatalne slabosti.

Sjeme sopstvenog uništenja, smatra Fridman, ima i današnji međunarodni sistem.

Sadašnji svjetski poredak i dalje je podložan krizama koje sam sistem nije u stanju da riješi, a jedna od njih bi mogla da proiziđe iz slabljenja globalnih sila, zaključuje Fridman.

Bonus video: