Bolsonaro obećao da će Brazil "osloboditi" od socijalizma i političke korektnosti

"Ovo je naš barjak i on nikada neće biti crven, osim ako dođe od prolivanja krvi", rekao je novi predsjednik
570 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Reuters
Bolsonaro, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2019. 09:25h

Novi brazilski predsjednik Žair Bolsonaro u utorak je u obraćanju naciji kazao da će sada zemlja s njim na čelu konačno biti oslobođena ideologija, "socijalizma i političke korektnosti".

"Danas je dan kada se narod počinje oslobađati socijalizma i političke korektnosti", rekao je bivši vojni general u govoru pred masom pristalica.

"Ovo je naš barjak i on nikada neće biti crven, osim ako dođe od prolivanja krvi", rekao je Bolsonaro, žestoki antikomunista, držeći u rukama i mašući brazilskom zastavom.

Bolsonaro (63), desničar i nacionalista koji je u utorak položio zakletvu na mjesto brazilskog predsjednika, ranije je u govoru u Kongresu obećao da će se obračunati s korupcijom u politici, kriminalom, ekonomskom neodgovornošću i ideološkim okovima.

"Uvešćemo red"

Bivši vojni general i dugogodišnji kongresmen izabran je za prvog predsjednika krajnje desnice Brazila od završetka vojne diktature prije tri deceniije na talasu nezadovoljstva javnosti vladajućom elitom, podsjeća Indeka.

Među stranim gostima na inauguraciji su bili američki državni sekretar Majk Pompeo, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, mađarski premijer Viktor Orban i portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Sousa.

"Uvešćemo red u ovu zemlju", upozorio je Bolsonaro.

Naglasio je da će poštovati demokratiju i sprovesti bolne ekonomske reforme potrebne da bi se najveća ekonomija Južne Amerike ponovno uspravila.

"Imamo veliku naciju koju treba obnoviti", rekao je i obećao da će okupiti tim talentovanih ministara koji bi to trebalo da sprovedu.

"Možete računati da ću se zauzeti za izgradnju Brazila naših snova", dodao je novi predsjednik.

Obećao je izgradnju zemlje bez diskriminacije i podjela, ali je i kritikovao "inverziju vrijednosti", aludirajući na teoriju roda protiv koje se bori.

U drugoj očiglednoj referenci, ovoga puta na nošenje oružja, rekao je da "dobri građani zaslužuju da imaju način da se brane".

Inauguracija se odvijala pod strogim mjerama bezbjednosti, a između ostalog, bio je zatvoren brazilski vazdušni prostor.

Bonus video: