I Kuba pogođena zika virusom

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv bolesti koju izaziva virus zika. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip, uz visoku temperaturu, glavobolju i osip po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije uboda komarca, koji je osnovni prenosilac zaraze
1 komentar(a)
virus Zika, Foto: Reuters
virus Zika, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2016. 15:12h

Vlasti u Havani saopštile su da je na Kubi, jednoj od posljednjih zemalja zapadne hemisfere koja nije bila pogođena virusom zika, zabilježen prvi slučaj zaraze.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je jedna 28-godišnja studentkinja medicine iz Venecuele stigla na Kubu 21.februara, a sljedećeg dana dobila je visoku temperaturu i osip.

Navedeno je da je mlada žena u trenutku pojave simptoma bila u karantinu zajedno sa drugim studentima medicine koji su doputovali na Kubu.

Prvi test na virus zika bio je negativan, ali je drugi, urađen 28. februara, bio pozitivan, rekli su zvaničnici.

Kubanski predsjednik Raul Kastro rekao je 22. februara da će u akciju suzbijanja komaraca, koji prenose zarazu, biti uključena i vojska, te je 9.000 vojnika angažovano na zaprašivanju tih insekata širom zemlje.

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv bolesti koju izaziva virus zika. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip, uz visoku temperaturu, glavobolju i osip po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije uboda komarca, koji je osnovni prenosilac zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je bio najrasprostranjeniji na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljnije posljedice.

Bonus video: